Wykonanie

Coś na niedzielny obiad :) Przepyszna zupa brokułowa, wg przepisy Sarah B (przepis tutaj). W oryginalnym przepisie z dodatkiem
płatków chili, które ja ominęłam ze względu na nasze dzieci, które miały zupę też jeść. I tak była bardzo smaczna! Z podanych składników wychodzi duuuuży gar zupy. Ponieważ nie posiadam urządzenia wysokoobrotowego zupa i "
śmietana" zostały zmiksowane blenderem ręcznym. Z tego też powodu nie miały zupełnie gładkiej konsystencji, ale w ogóle nam to nie przeszkadzało. Spróbuj sam(a), a nie pożałujesz! :)Składniki zupy:500g
cebuli, posiekanej1 kg
brokułu, podzielonego na mniejsze kawałki1/2 szkl
płatków drożdżowych1/2 łyżeczki
soli morskiej6 ząbków
czosnku1.5l rosołu warzywnego (ja użyłam z tego przepisu, ale równie dobrze może być z ekologicznej kostki)3 łyżki posiekanej zielonej
pietruszki (w oryginale 1 filiżanka, ale nie miałam aż tyle)1 łyżka
masła sklarowanego (w oryginalnym przepisie -
olej kokosowy)Składniki "
śmietany":1 szkl
orzechów nerkowca, namoczonych na noc (lub przynajmniej kilka godzin)300 ml
wodyszczypta
soli morskiej2 łyżki
soku z cytryny2-3 ząbki
czosnkuZaczęłam od przygotowania "
śmietany".
Nerkowce odcedziłam z
wody, w której się moczyły. Zalałam świeżą. Dodałam
sól,
cytrynę i
czosnek. Zmiksowałam blenderem ręcznym. Moja "
śmietana" była nieco grudkowata, co zupełnie nie przeszkadzało.
Cebulę zeszkliłam na sklarowanym
maśle, dodałam
czosnek, a po chwili rosół. Po zagotowaniu dodałam
brokuł. Gotowałam ok. 5 minut. Następnie zupę zmiksowałam blenderem ręcznym. Dodałam
płatki drożdżowe i
pietruszkę oraz mniej więcej połowę "
śmietany". Jeszcze raz zmiksowałam.Zupę przelałam do miseczek, ozdobiłam wzorkiem z pozostałej "
śmietany".