ßßß Cookit - przepis na Brokułowa zupa krem ze śmietaną z nerkowców. Najlepsza!

Brokułowa zupa krem ze śmietaną z nerkowców. Najlepsza!

nazwa

Wykonanie

Coś na niedzielny obiad :) Przepyszna zupa brokułowa, wg przepisy Sarah B (przepis tutaj). W oryginalnym przepisie z dodatkiem płatków chili, które ja ominęłam ze względu na nasze dzieci, które miały zupę też jeść. I tak była bardzo smaczna! Z podanych składników wychodzi duuuuży gar zupy. Ponieważ nie posiadam urządzenia wysokoobrotowego zupa i "śmietana" zostały zmiksowane blenderem ręcznym. Z tego też powodu nie miały zupełnie gładkiej konsystencji, ale w ogóle nam to nie przeszkadzało. Spróbuj sam(a), a nie pożałujesz! :)
Składniki zupy:
500g cebuli, posiekanej
1 kg brokułu, podzielonego na mniejsze kawałki
1/2 szkl płatków drożdżowych
1/2 łyżeczki soli morskiej
6 ząbków czosnku
1.5l rosołu warzywnego (ja użyłam z tego przepisu, ale równie dobrze może być z ekologicznej kostki)
3 łyżki posiekanej zielonej pietruszki (w oryginale 1 filiżanka, ale nie miałam aż tyle)
1 łyżka masła sklarowanego (w oryginalnym przepisie - olej kokosowy)
Składniki "śmietany":
1 szkl orzechów nerkowca, namoczonych na noc (lub przynajmniej kilka godzin)
300 ml wody
szczypta soli morskiej
2 łyżki soku z cytryny
2-3 ząbki czosnku
Zaczęłam od przygotowania "śmietany". Nerkowce odcedziłam z wody, w której się moczyły. Zalałam świeżą. Dodałam sól, cytrynę i czosnek. Zmiksowałam blenderem ręcznym. Moja "śmietana" była nieco grudkowata, co zupełnie nie przeszkadzało.
Cebulę zeszkliłam na sklarowanym maśle, dodałam czosnek, a po chwili rosół. Po zagotowaniu dodałam brokuł. Gotowałam ok. 5 minut. Następnie zupę zmiksowałam blenderem ręcznym. Dodałam płatki drożdżowe i pietruszkę oraz mniej więcej połowę "śmietany". Jeszcze raz zmiksowałam.
Zupę przelałam do miseczek, ozdobiłam wzorkiem z pozostałej "śmietany".
Źródło:http://tysiacsmakow.blogspot.com/2014/11/brokuowa-zupa-krem-ze-smietana-z.html