ßßß Cookit - przepis na Razowe świderki z kalarepką w sosie pomidorowym

Razowe świderki z kalarepką w sosie pomidorowym

nazwa

Wykonanie

Przepyszne danie, które wszystkim nam smakowało (jako, że lubimy makarony ;)) Tym razem do świderków przygotowałam sos pomidorowy z dodatkiem duszonej kalarepki i pora, przyprawiony kminem rzymskim, czosnkiem oraz czarnuszką. Pycha!
Składniki (na 4 porcje):
ok. 300g razowego makaronu świderki, ugotowany al dente (albo innego ulubionego makaronu, ważne by był z mąki razowej)
1 por, biała część posiekana w półkrążki
1 kalarepka, pokrojona w kostkę
1 łyżka masła sklarowanego
ok. 100g przecieru pomidorowego (użyłam domowego)
odrobina wody
przyprawy: sól morska, czarnuszka, 2 ząbki czosnku - zmiażdżone, kmin rzymski
Sklarowane masło rozpuściłam, dodałam pora oraz kalarepę. Podlałam nieco wodą i dusiłam warzywa aż kalarepa zmiękła (ale nie rozpadała się!). Następnie dodałam przecier pomidorowy i przyprawy. Wymieszałam z ugotowanym makaronem i podałam.
Źródło:http://tysiacsmakow.blogspot.com/2014/10/razowe-swiderki-z-kalarepka-w-sosie.html