ßßß
Zachciało nam się pizzy, a w domu nie było ani świeżych, ani suszonych drożdży. Zrobiłam więc ciasto z dodatkiem proszku do pieczenia, niewymagające leżakowania. Cienkie, chrupiące - takie jak lubimy :) Tym razem jako dodatki wykorzystaliśmy jarmuż (który bardzo fajnie się przypiekł) i dwa rodzaje sera - owczy, drobno starty (pod jarmużem) i pleśniowy, dodany po upieczeniu na część pizzy (nasze dzieci za nim nie przepadają).Składniki:2.5 szkl mąki orkiszowej razowej (użyłam typ 2000)1 łyżeczka proszku do pieczenia (użyłam bez fosforanów)1/2 łyżeczki soli morskiej3 łyżki oliwyciepła wodakilka liści jarmużu, posiekanegokawałek sera owczego, drobno startegoser pleśniowy (niekoniecznie)Składniki na sos:ok. 100g przecieru pomidorowego1 łyżeczka octu balsamicznego2 łyżki jogurtu naturalnego2 łyżki oliwyprzyprawy: zioła prowansalskie, czosnek niedźwiedziMąkę wymieszałam z solą i proszkiem do pieczenia. Dodałam oliwę oraz tyle wody, by zagnieść elastyczne ciasto (dokładna ilość zależy zawsze od użytej mąki - każda inaczej chłonie wodę, więc ciężko określić ile dokładnie należy jej użyć). Ciasto rozwałkowałam i przełożyłam na blachę.Wymieszałam wszystkie składnika sosu i posmarowałam nim ciasto. Na sos położyłam starty ser oraz liście jarmużu. Pizzę wstawiłam do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 15 minut.Po wyjęciu na część pizzy położyłam kawałeczki sera pleśniowego.