ßßß Cookit - przepis na Zupełnie nie-sernik. Wegański trzywarstwowiec na zimno

Zupełnie nie-sernik. Wegański trzywarstwowiec na zimno

nazwa

Wykonanie

Wszędzie gdzie tylko natknę się na tego typu przepis jest napisane, że to sernik. Ale przecież to zupełna nieprawda! Nie jest nawet jego zastępstwem, jest czymś zupełnie innym - zdrowszym, smaczniejszym i doskonalszym :) To więcej niż sernik. Nie zatyka człowieka (tego deseru można zjeść na prawdę dużo!), nie zaśluzowuje jak zwykły ser. Ma za to mnóstwo dobrych dla naszego organizmu składników - orzechy i migdały (źródła białka i wapnia), olej kokosowy, daktyle, miód... A zresztą, zobaczcie sami!
Składniki (na foremkę ok. 17 cm; ja wypełniłam 4 małe, 11 cm kokilki):
1.5 szkl nerkowców, namoczonych minimum 5h (a najlepiej na noc)
1 laska wanilii
1/2 szkl miodu /syropu z agawy
sok z 1 cytryny
2 łyżki oleju kokosowego
1 szkl owoców (użyłam malin zamrożonych przeze mnie w sezonie)
Składniki na spód:
3/4 szkl migdałów
3/4 szkl daktyli
1 łyżki oleju kokosowego
1 kopiasta łyżka kakao (najlepiej ekologicznego)
Składniki na spód wymieszałam w malakserze (migdały były wyczuwalne, nie chciałam osiągnąć konsystencji proszku; to jak długo będziemy miksować zależy od upodobań). Wyłożyłam je do 4 małych kokilek.
Namoczone nerkowce odcedziłam i zmiksowałam z sokiem z cytryny przy użyciu blendera ręcznego, by osiągnąć jak najgładszą konsystencję (nie posiadam machiny typu Vita-mix czy Termomix, a blender miksuje najdokładniej z dostępnych mi urządzeń). Dodałam olej kokosowy i miód; jeszcze raz zmiksowałam, po czym wmieszałam ziarenka wanilii.
Ok. 2/3 orzechowej pasty wyłożyłam na spód kakaowy. Pozostałą pastę wymieszałam ze zmiksowanymi malinami (nie rozmrażałam ich) i wyłożyłam na wierzch. Powierzchnię wyrównałam i miseczki wstawiłam do zamrażarki, by masy stężały.
Najlepiej wyciągnąć ciasto z zamrażarki na ok. 30 minut przed konsumpcją.
Źródło:http://tysiacsmakow.blogspot.com/2014/02/zupenie-nie-sernik-weganski.html