Wykonanie

Przygotowywałam farsz do pierożków z
zielonej soczewicy. Trochę mi jej zostało, więc postanowiłam ją wykorzystać w dzisiejszym daniu obiadowym. Ponieważ
soczewica była nieco wodnista, dodałam do niej kilka łyżek
płatków jaglanych. Do tego kolorowe warzywa podsmażone na
maśle sklarowanym -
jarmuż,
marchew,
cukinia,
cebula i
kukurydza. Smaczne i pożywne danie.Składniki (dla 4-5 osób):ok. 1 szkl ugotowanej
zielonej soczewicy (ze sporą ilością
wody, która pozostała z gotowania)3-4 łyżki
płatków jaglanych2 małe
czerwone cebule, pokrojone w kostkękawałek
imbiru, startego lub zmiażdżonego1
marchew, pokrojona w słupki1 mała
cukinia, pokrojona w słupkikilka liści
jarmużu, posiekanego2-3 łyżki
kukurydzy z puszki3-4 łyżki
masła sklarowanego
przyprawy:
sól morska,
pieprz ziołowySoczewicę wraz z
wodą wrzuciłam na patelnię, na której wcześniej rozpuściłam łyżkę
masła sklarowanego. Kiedy się zagotowała dodałam do niej
płatki jaglane. Doprawiłam i odstawiłam z gazu, by
płatki wchłonęły nadmiar
wody.Pozostałą część
masła rozpuściłam na drugiej patelni. Dodałam
cebulę oraz
imbir. Chwilę podsmażyłam, a następnie dodałam
marchew, po 2-3 minutach
cukinię, a po kolejnych 2-3 minutach
jarmuż i
kukurydzę.Warzywa i
soczewicę z
płatkami przełożyłam na talerze.