ßßß
Przygotowywałam farsz do pierożków z zielonej soczewicy. Trochę mi jej zostało, więc postanowiłam ją wykorzystać w dzisiejszym daniu obiadowym. Ponieważ soczewica była nieco wodnista, dodałam do niej kilka łyżek płatków jaglanych. Do tego kolorowe warzywa podsmażone na maśle sklarowanym - jarmuż, marchew, cukinia, cebula i kukurydza. Smaczne i pożywne danie.Składniki (dla 4-5 osób):ok. 1 szkl ugotowanej zielonej soczewicy (ze sporą ilością wody, która pozostała z gotowania)3-4 łyżki płatków jaglanych2 małe czerwone cebule, pokrojone w kostkękawałek imbiru, startego lub zmiażdżonego1 marchew, pokrojona w słupki1 mała cukinia, pokrojona w słupkikilka liści jarmużu, posiekanego2-3 łyżki kukurydzy z puszki3-4 łyżki masła sklarowanegoprzyprawy: sól morska, pieprz ziołowySoczewicę wraz z wodą wrzuciłam na patelnię, na której wcześniej rozpuściłam łyżkę masła sklarowanego. Kiedy się zagotowała dodałam do niej płatki jaglane. Doprawiłam i odstawiłam z gazu, by płatki wchłonęły nadmiar wody.Pozostałą część masła rozpuściłam na drugiej patelni. Dodałam cebulę oraz imbir. Chwilę podsmażyłam, a następnie dodałam marchew, po 2-3 minutach cukinię, a po kolejnych 2-3 minutach jarmuż i kukurydzę.Warzywa i soczewicę z płatkami przełożyłam na talerze.