ßßß Cookit - przepis na Warzywne stir-fry z zieloną soczewicą

Warzywne stir-fry z zieloną soczewicą

nazwa

Wykonanie

Przygotowywałam farsz do pierożków z zielonej soczewicy. Trochę mi jej zostało, więc postanowiłam ją wykorzystać w dzisiejszym daniu obiadowym. Ponieważ soczewica była nieco wodnista, dodałam do niej kilka łyżek płatków jaglanych. Do tego kolorowe warzywa podsmażone na maśle sklarowanym - jarmuż, marchew, cukinia, cebula i kukurydza. Smaczne i pożywne danie.
Składniki (dla 4-5 osób):
ok. 1 szkl ugotowanej zielonej soczewicy (ze sporą ilością wody, która pozostała z gotowania)
3-4 łyżki płatków jaglanych
2 małe czerwone cebule, pokrojone w kostkę
kawałek imbiru, startego lub zmiażdżonego
1 marchew, pokrojona w słupki
1 mała cukinia, pokrojona w słupki
kilka liści jarmużu, posiekanego
2-3 łyżki kukurydzy z puszki
3-4 łyżki masła sklarowanego
przyprawy: sól morska, pieprz ziołowy
Soczewicę wraz z wodą wrzuciłam na patelnię, na której wcześniej rozpuściłam łyżkę masła sklarowanego. Kiedy się zagotowała dodałam do niej płatki jaglane. Doprawiłam i odstawiłam z gazu, by płatki wchłonęły nadmiar wody.
Pozostałą część masła rozpuściłam na drugiej patelni. Dodałam cebulę oraz imbir. Chwilę podsmażyłam, a następnie dodałam marchew, po 2-3 minutach cukinię, a po kolejnych 2-3 minutach jarmuż i kukurydzę.
Warzywa i soczewicę z płatkami przełożyłam na talerze.
Źródło:http://tysiacsmakow.blogspot.com/2014/02/warzywne-stir-fry-z-zielona-soczewica.html