ßßß Cookit - przepis na Piegowate ciasto dyniowe. Wegańskie

Piegowate ciasto dyniowe. Wegańskie

nazwa

Wykonanie

I znów nie było jajek w domu, za to w lodówce leżała sobie upieczona dynia, którą bardzo chciałam zużyć. Wymyśliłam więc piegowate ciasto dyniowe. Ciasto jest wilgotne, ze względu na dużą ilość dyni, którą użyłam. Wyszło bardzo smaczne i nawet chore dzieci chętnie je jadły :)
Składniki (na okrągłą tortownicę o średnicy 23cm):
2.5 szkl mąki razowej (użyłam orkiszowej, typ 2000)
1/2 łyżeczki soli morskiej
1/2 łyżeczki imbiru
1 łyżeczka proszku do pieczenia (użyłam bio)
1 łyżeczka sody oczyszczonej
skórka otarta z pomarańczy
3 szkl pure z dyni (upiekłam ją wcześniej w piekarniku, ze skórką, a następnie wydrążyłam i zmieliłam miąższ)
2 łyżki grubo zmielonego siemienia lnianego
1/3 szkl gorącej wody
ok. 100 ml syropu klonowego
1/3 szkl oleju
Zaczęłam od zalania siemienia lnianego wrzątkiem. Odstawiłam.
Suche składniki wymieszałam w misce. Pure z dyni wymieszałam z namoczonym siemieniem lnianym, syropem klonowym i olejem, a następnie masę przełożyłam do suchych składników. Dokładnie wymieszałam łyżką. Ciasto przełożyłam do wyłożonej papierem formy.
Piekłam ok. 50 minut w temperaturze 180 stopni.
Źródło:http://tysiacsmakow.blogspot.com/2014/02/piegowate-ciasto-dyniowe-weganskie.html