Wykonanie

Zachciało mi się placków (co baaardzo rzadko się zdarza), a w domu nie było ani grama
ziemniaka, więc zrobiłam placki z dostępnych pod ręką dyni i
cukini. Dodałam do tego
czosnek i
imbir. Wyszły pyszne placki; choć dzieci nie za bardzo chciały je zjeść... Może dlatego, że to niezbyt efektowne danie ;) Choć wyglądają niepozornie, zniknęły wszystkie!Składniki (na ok. 40 szt, małych):1
dynia hokkaido (ok. 1kg, przed obraniem), obrana i wydrążona1
cukinia, obrana i wydrążona (miałam jej mniej więcej tyle samo co dyni)2 ząbki
czosnku, zmiażdżone1/2 łyżeczki
soli morskiejkawałek
imbiru, zmiażdżony8
jajek przepiórczych3 łyżki
skrobi kukurydzianej2 łyżki
mąki orkiszowej razowej (użyłam typu 2000)
olej do smażenia (użyłam z pestek
winogron)
Dynię i
cukinię starłam na średnich oczkach, posoliłam i odstawiłam na 2-3h.Dodałam pozostałe
przyprawy,
jajka,
skrobię oraz
mąkę. Wymieszałam.Smażyłam na małej ilości
oleju, na mocno rozgrzanej patelni.