ßßß Cookit - przepis na Placki dyniowo-cukiniowe

Placki dyniowo-cukiniowe

nazwa

Wykonanie

Zachciało mi się placków (co baaardzo rzadko się zdarza), a w domu nie było ani grama ziemniaka, więc zrobiłam placki z dostępnych pod ręką dyni i cukini. Dodałam do tego czosnek i imbir. Wyszły pyszne placki; choć dzieci nie za bardzo chciały je zjeść... Może dlatego, że to niezbyt efektowne danie ;) Choć wyglądają niepozornie, zniknęły wszystkie!
Składniki (na ok. 40 szt, małych):
1 dynia hokkaido (ok. 1kg, przed obraniem), obrana i wydrążona
1 cukinia, obrana i wydrążona (miałam jej mniej więcej tyle samo co dyni)
2 ząbki czosnku, zmiażdżone
1/2 łyżeczki soli morskiej
kawałek imbiru, zmiażdżony
8 jajek przepiórczych
3 łyżki skrobi kukurydzianej
2 łyżki mąki orkiszowej razowej (użyłam typu 2000)
olej do smażenia (użyłam z pestek winogron)
Dynię i cukinię starłam na średnich oczkach, posoliłam i odstawiłam na 2-3h.
Dodałam pozostałe przyprawy, jajka, skrobię oraz mąkę. Wymieszałam.
Smażyłam na małej ilości oleju, na mocno rozgrzanej patelni.
Źródło:http://tysiacsmakow.blogspot.com/2013/10/placki-dyniowo-cukiniowe.html