Wykonanie

Niedawno znalazłam w internecie przepis na
sorbety jabłkowe z
przyprawami (tutaj). Ponieważ ostatnio mamy bardzo upalne jesienne dni, postanowiłam zrobić nam podobny deser. Nie mam maszynki do
lodów, ale już wcześniej robiłam wegańskie
lody na bazie mrożonych
bananów bez jej użycia, np.
truskawkowe czy też
orzechowe . Dzisiejsze
lody mają delikatny posmak duszonych
jabłek i jesiennych przypraw. Dzięki zmielonym
orzechom włoskim ich konsystencja nie jest zbyt płynna. Nie dodałam żadnej dodatkowej substancji słodzącej. Wyszły baaaardzo smaczne!Składniki (na 4 porcje):2 szkl zamrożonych
bananów2 duże
jabłka, obrane i pokrojone w kostkę1 szkl
orzechów włoskich, najlepiej świeżo łuskanychpo 1/2 łyżeczki
cynamonu i
imbiru, szczypta
anyżu i mielonych
goździków oraz
soli1 łyżka
oleju kokosowego (lub
masła sklarowanego albo zwykłego)
Jabłka udusiłam na
oleju kokosowym z dodatkiem przypraw. Ostudziłam, a następnie schłodziłam w lodówce.
Orzechy uprażyłam na suchej patelni, ostudziłam, po czym zmieliłam (nie na gładko - lubimy
mieć w lodach małe kawałeczki
orzechów).
Banany wyjęłam z zamrażarki. Odstawiłam na 10 minut, po czym zmiksowałam blenderem ręcznym na (prawie) gładką masę. Dodałam schłodzone
jabłka i ponownie zmiksowałam blenderem. Następnie wmieszałam do masy zmielone
orzechy.
Lody przełożyłam do pucharków i od razu podawałam.