ßßß
Bardzo smaczne i "samorobiące się" danie - kaszy jaglanej nie trzeba pilnować, można poświęcić czas na zabawy z dziećmi :) Do przygotowania jabłek użyłam łyżki masła, bo takie mi bardzo smakują, ale by powstało danie wegańskie wystarczy z tej łyżki masła zrezygnować. Albo użyć świeżych owoców na wierzch i problem masła zniknie ;) Następnym razem tak właśnie zrobimy, ale dziś nie miałam pod ręką innych owoców niż jabłka. W każdym razie polecamy!Składniki (4 dość małe porcje):1/2 szkl kaszy jaglanej1,5 szkl mleka sojowego (lub innego roślinnego)szczypta soli morskiej, cynamonu i imbiru suszonegokilka orzechów włoskich, połamanych na mniejsze kawałki2-3 jabłka, obrane i pokrojone w kostkę1 łyżka masła (lub oleju kokosowego - by danie było wegańskie)syrop z agawykokos, żurawina do podaniaW mleku sojowym ugotowałam kaszę jaglaną z dodatkiem przypraw i orzechów. Jabłka udusiłam na maśle. Do miseczek przełożyłam kaszę, na nią wyłożyłam jabłka i posypałam wiórkami kokosowymi oraz polałam syropem z agawy. Niektórzy z nas lubią suszoną żurawinę, więc też ją dostali :)