ßßß Cookit - przepis na Dyniowa zupa. Z dodatkiem świeżego imbiru

Dyniowa zupa. Z dodatkiem świeżego imbiru

nazwa

Wykonanie

Sezon na dynie trwa. A u nas tradycyjnie - zupa dyniowa. Znów z wykorzystaniem ekologicznych warzyw (mój Pan Rolnik przywiózł mi ostatnio również dynie hokkaido). Tym razem nie zmiksowana na krem, a z kawałeczkami. Dynia i tak się rozpada nadając kremową konsystencję tej zupie. Bardzo lubię... Mniam!
Składniki (na 5-6 porcji):
1 cebula, pokrojona w kostkę
2 małe marchewki, obrane i pokrojone w kostkę (lub półplasterki)
1 pietruszka, obrana i pokrojona w kostkę (lub półplasterki)
1 mała dynia hokkaido, miąższ pokrojony w kostkę
mały kawałej imbiru, drobno posiekany
oliwa lub masło sklarowane
ok. 2l wrzątku
przyprawy: sól morska, pieprz cayenne, lubczyk
zielona pietruszka i olej lniany do podania
Cebulę zeszkliłam na oliwie, dodałam pozostałe warzywa i dusiłam pod przykryciem ok. 8 minut (w tym czasie zagotowałam wodę). Następnie zalałam wrzątkiem warzywa, dodałam przyprawy i gotowałam 15-20 minut, aż warzywa były miękkie.
Gotową zupę przelałam do miseczek. Po lekkim ostudzeniu dodałam do niej olej lniany i pietruszkę. Czasem dodaję prażone pestki dyni (tym razem akurat nie było ich pod ręką).
Źródło:http://tysiacsmakow.blogspot.com/2013/10/dyniowa-zupa-z-dodatkiem-swiezego-imbiru.html