Wykonanie

Sezon na
dynie trwa. A u nas tradycyjnie - zupa dyniowa. Znów z wykorzystaniem ekologicznych warzyw (mój Pan Rolnik przywiózł mi ostatnio również
dynie hokkaido). Tym razem nie zmiksowana na krem, a z kawałeczkami.
Dynia i tak się rozpada nadając kremową konsystencję tej zupie. Bardzo lubię... Mniam!Składniki (na 5-6 porcji):1
cebula, pokrojona w kostkę2 małe
marchewki, obrane i pokrojone w kostkę (lub półplasterki)1
pietruszka, obrana i pokrojona w kostkę (lub półplasterki)1 mała
dynia hokkaido, miąższ pokrojony w kostkęmały kawałej
imbiru, drobno posiekany
oliwa lub
masło sklarowaneok. 2l wrzątku
przyprawy:
sól morska,
pieprz cayenne,
lubczykzielona
pietruszka i
olej lniany do podania
Cebulę zeszkliłam na
oliwie, dodałam pozostałe warzywa i dusiłam pod przykryciem ok. 8 minut (w tym czasie zagotowałam
wodę). Następnie zalałam wrzątkiem warzywa, dodałam
przyprawy i gotowałam 15-20 minut, aż warzywa były miękkie.Gotową zupę przelałam do miseczek. Po lekkim ostudzeniu dodałam do niej
olej lniany i
pietruszkę. Czasem dodaję prażone
pestki dyni (tym razem akurat nie było ich pod ręką).