Wykonanie

Kolejna propozycja na zdrowe śniadanie.
Kasza jaglana gotowana z
daktylami, z dodatkiem posiekanych
migdałów. Wzbogacona o nasiona
amarantusa (szarłatu), który jest cennym źródłem pełnowartościowego
białka. Bardzo smaczna, ciepła i zdrowa - w sam raz na pochmurne jesienne poranki ;) Nie trzeba przy niej cały czas stać - gotuje się, a ja w tym czasie mam chwilę by przygotować śniadanie do przedszkolnego plecaczka...Składniki (na 4 porcje):3/4 szkl
kaszy jaglanej, opłukanej4-5
daktyli, posiekanych2-3 łyżki nasion
amarantusagarść
migdałów, sparzonych, obranych i posiekanych1
jabłko, starte na grubych oczkach
przyprawy:
imbir,
cynamon, szczypta
solipo 1 łyżeczce
oleju lnianego na porcjęew.
syrop klonowy /z agawy,
miód (gdyby jaglanka okazała się za mało słodka)2 szkl
wodyDo gotującej się
wody wrzucam posiekane
daktyle, nasiona
amarantusa,
kaszę jaglaną oraz szczyptę
soli. Gotuję aż
kasza wchłonie prawie cały płyn (ok. 20 minut). Po ugotowaniu dodaję
cynamon i
imbir oraz starte na grubych oczkach
jabłko. Mieszam i odstawiam na kilka minut (których potrzebuję na zajęcie się
migdałami - obranie ich i posiekanie).
Kaszę przekładam do miseczek, posypuję
migdałami oraz polewam
olejem lnianym.