ßßß
Kolejna propozycja na zdrowe śniadanie. Kasza jaglana gotowana z daktylami, z dodatkiem posiekanych migdałów. Wzbogacona o nasiona amarantusa (szarłatu), który jest cennym źródłem pełnowartościowego białka. Bardzo smaczna, ciepła i zdrowa - w sam raz na pochmurne jesienne poranki ;) Nie trzeba przy niej cały czas stać - gotuje się, a ja w tym czasie mam chwilę by przygotować śniadanie do przedszkolnego plecaczka...Składniki (na 4 porcje):3/4 szkl kaszy jaglanej, opłukanej4-5 daktyli, posiekanych2-3 łyżki nasion amarantusagarść migdałów, sparzonych, obranych i posiekanych1 jabłko, starte na grubych oczkachprzyprawy: imbir, cynamon, szczypta solipo 1 łyżeczce oleju lnianego na porcjęew. syrop klonowy /z agawy, miód (gdyby jaglanka okazała się za mało słodka)2 szkl wodyDo gotującej się wody wrzucam posiekane daktyle, nasiona amarantusa, kaszę jaglaną oraz szczyptę soli. Gotuję aż kasza wchłonie prawie cały płyn (ok. 20 minut). Po ugotowaniu dodaję cynamon i imbir oraz starte na grubych oczkach jabłko. Mieszam i odstawiam na kilka minut (których potrzebuję na zajęcie się migdałami - obranie ich i posiekanie).Kaszę przekładam do miseczek, posypuję migdałami oraz polewam olejem lnianym.