ßßß Cookit - przepis na Jaglanka z suszonymi daktylami i migdałami

Jaglanka z suszonymi daktylami i migdałami

nazwa

Wykonanie

Kolejna propozycja na zdrowe śniadanie. Kasza jaglana gotowana z daktylami, z dodatkiem posiekanych migdałów. Wzbogacona o nasiona amarantusa (szarłatu), który jest cennym źródłem pełnowartościowego białka. Bardzo smaczna, ciepła i zdrowa - w sam raz na pochmurne jesienne poranki ;) Nie trzeba przy niej cały czas stać - gotuje się, a ja w tym czasie mam chwilę by przygotować śniadanie do przedszkolnego plecaczka...
Składniki (na 4 porcje):
3/4 szkl kaszy jaglanej, opłukanej
4-5 daktyli, posiekanych
2-3 łyżki nasion amarantusa
garść migdałów, sparzonych, obranych i posiekanych
1 jabłko, starte na grubych oczkach
przyprawy: imbir, cynamon, szczypta soli
po 1 łyżeczce oleju lnianego na porcję
ew. syrop klonowy /z agawy, miód (gdyby jaglanka okazała się za mało słodka)
2 szkl wody
Do gotującej się wody wrzucam posiekane daktyle, nasiona amarantusa, kaszę jaglaną oraz szczyptę soli. Gotuję aż kasza wchłonie prawie cały płyn (ok. 20 minut). Po ugotowaniu dodaję cynamon i imbir oraz starte na grubych oczkach jabłko. Mieszam i odstawiam na kilka minut (których potrzebuję na zajęcie się migdałami - obranie ich i posiekanie).
Kaszę przekładam do miseczek, posypuję migdałami oraz polewam olejem lnianym.
Źródło:http://tysiacsmakow.blogspot.com/2013/09/jaglanka-z-suszonymi-daktylami-i.html