Wykonanie

Wykorzystujemy jeszcze ostatnie w tym sezonie
truskawki :) Tym razem w postaci sosu (który najlepiej przygotować dzień wcześniej) do
płatków, a właściwie bircher
musli (czyli
płatków namoczonych dzień wcześniej). Sos podany w przepisie wystarcza dla naszej czteroosobowej rodzinki.W pobliskim sklepie ze zdrową żywnością znalazłam też
płatki jaglane - ostatnio moje córeczki odmawiają jedzenia porannej jaglanki, więc zjadamy proso w postaci
płatków. Takie drobne oszustwo ;)Składniki (na 1małą porcję):2 łyżki
płatków owsianych1 łyżka
płatków jaglanych2 łyżki poppingu z
amarantusa4-5 łyżek
wody /mleka roślinnegodowolne
owoce (u nas
morele + sos z
truskawek)Pikantny Sos
Truskawkowy (przepis znaleziony tutaj, zmodyfikowany do naszych gustów):ok. 0,5 kg
truskawek, pokrojonych na ćwiartki1 łyżeczka
mioduprzyprawy: szczypta
soli, szczypta
pieprzu (użyłam zielonego), po 1/2 łyżeczki
cynamonu i
imbiru, 2-3
goździkiZaczynamy dzień wcześniej od namoczenia
płatków owsianych i jaglanych (w wodzie lub
mleku roślinnym); umieszczamy je na noc w lodówce. Do lodówki też wkładamy przygotowany sos -
truskawki wraz z pozostałymi składnikami umieszczamy w litrowym słoiku, mieszamy zgniatając niektóre
truskawki, by puściły sok.Rano wyciągamy
płatki z lodówki, dodajemy popping oraz świeże
owoce i sos
truskawkowy i zjadamy :)