ßßß
Wykorzystujemy jeszcze ostatnie w tym sezonie truskawki :) Tym razem w postaci sosu (który najlepiej przygotować dzień wcześniej) do płatków, a właściwie bircher musli (czyli płatków namoczonych dzień wcześniej). Sos podany w przepisie wystarcza dla naszej czteroosobowej rodzinki.W pobliskim sklepie ze zdrową żywnością znalazłam też płatki jaglane - ostatnio moje córeczki odmawiają jedzenia porannej jaglanki, więc zjadamy proso w postaci płatków. Takie drobne oszustwo ;)Składniki (na 1małą porcję):2 łyżki płatków owsianych1 łyżka płatków jaglanych2 łyżki poppingu z amarantusa4-5 łyżek wody /mleka roślinnegodowolne owoce (u nas morele + sos z truskawek)Pikantny Sos Truskawkowy (przepis znaleziony tutaj, zmodyfikowany do naszych gustów):ok. 0,5 kg truskawek, pokrojonych na ćwiartki1 łyżeczka mioduprzyprawy: szczypta soli, szczypta pieprzu (użyłam zielonego), po 1/2 łyżeczki cynamonu i imbiru, 2-3 goździkiZaczynamy dzień wcześniej od namoczenia płatków owsianych i jaglanych (w wodzie lub mleku roślinnym); umieszczamy je na noc w lodówce. Do lodówki też wkładamy przygotowany sos - truskawki wraz z pozostałymi składnikami umieszczamy w litrowym słoiku, mieszamy zgniatając niektóre truskawki, by puściły sok.Rano wyciągamy płatki z lodówki, dodajemy popping oraz świeże owoce i sos truskawkowy i zjadamy :)