Wykonanie

Dzisiaj zrobiło się trochę chłodniej, więc zabrałyśmy się z córeczkami za pieczenie. Ponieważ
mieli nas odwiedzić goście, na pierwszy rzut poszło ciasto. Goście się ostatecznie nie zjawili (żałujcie, że nie przyszliście ;)) ale ciasto i tak zniknęło w baaaaaaardzo szybkim tempie. Same zjadłyśmy prawie pół blachy ;) Proste i szybkie w wykonaniu. Dziewczynki chętnie pomogły je wykonać (wprawdzie młodsza córeczka uczestniczyła tylko przy wylizywaniu miski, ale też się liczy!). Nie wygląda zbyt okazale, ale jest bardzo smaczne (i to nie tylko moja opinia). Nie potrzeba do niego zbyt wielu składników. Połączenie
wiśni i
czekoladowego ciasta jest wprost idealne. Na pewno je powtórzymy - mam już zamówienie na jutro ;) Ciasto wyszło dość płaskie; chciałam je piec w okrągłej tortownicy, ale starsza córeczka zażyczyła sobie by było go więcej i wybrała większą, prostokątną formę.Składniki (użyłam blaszki formatu 33 , 5 x 23 , 5 cm):5 jaj (użyłam "0"),
białka i
żółtka osobno5 łyżek
cukru trzcinowego1/3 szkl
oleju z pestek
winogron (lub innego wybranego)1 kopiasta łyżka
kakao (najlepiej ekologicznego)1 kopiasta łyżka karobu (można użyć w zamian
kakao)6 kopiastych łyżek
razowej mąki jęczmiennej1 łyżeczka bio
proszku do pieczenia (bez fosforanów)1,5 szkl wydrylowanych
wiśniZaczęłam od ubicia
białek; kiedy już były dobrze ubite dodałam do nich
cukier (po 1 łyżce), następnie nadal ubijając dodałam po 1
żółtku, a na końcu
olej z pestek
winogron. Ostrożnie wmieszałam w masę jajeczno-
olejową suche składniki. Otrzymane ciasto przelałam do wysmarowanej
olejem formy, na górze umieściłam
wiśnie.Piekłam w temperaturze 180 stopni przez ok. 20 minut (sprawdzałam patyczkiem czy już jest upieczone; w wyższej blaszce zapewne trzeba będzie piec nieco dłużej).Następnego dnia znów piekłam to ciasto (zgodnie z zamówieniem), tym razem z
malinami, ponieważ nie udało mi się dostać
wiśni. Było równie smaczne!