ßßß
I znów coś słodkiego. Urodzinowe babeczki - tym razem w wersji karobowej z dodatkiem wiśni. Solenizantce i gościom bardzo smakowały i szybciutko zniknęły :)Składniki (na 12 babeczek):2.5 szkl mąki razowej orkiszowej (użyłam typu 2000)1 łyżka karobuszczypta soli morskiej3 łyżki nierafinowanego cukru trzcinowego1 łyżeczka proszku do pieczenia (użyłam bez fosforanów)1 szkl wydrylowanych wiśni (użyłam mrożonych)1 jajko (użyłam ekologicznego)1 i 1/3 szkl mleka roślinnego (użyłam owsianego)1/3 szkl oleju z pestek winogronW misce wymieszałam wszystkie suche składniki wraz z wiśniami.W innym pojemniku wymieszałam płynne składniki i przelałam je do suchych. Wymieszałam.Ciasto przełożyłam do wyłożonej papilotkami formy do muffinów. Piekłam 20 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu studziłam na kratce.