ßßß
Ostatnio mam większe zapotrzebowanie na słodycze. Z tego powodu częściej piekę ciasta, babeczki i przygotowuję inne pyszne słodkości. Tym razem przedstawiam ciasto kawowe z dodatkiem czarnej porzeczki. Próbowaliśmy je w kilku wersjach, np. używając kawy zbożowej zamiast tradycyjnej (ta wersja była nieco mniej wyrazista w smaku), albo czerwonej zamiast czarnej porzeczki (była równie smaczna). Ciasto zostało posypane cukrem pudrem, który zrobiłam z brązowego cukru trzcinowego (zmieliłam go przy użyciu blendera ręcznego, który ma największą moc z dostępnych w naszym domu tego typu urządzeniach). Do przygotowania tego ciasta nie jest potrzebny mikser, wszystkie składniki można wymieszać łyżką lub trzepaczką, tak jak ja to zrobiłam. Smacznego!Składniki (tortownica 23cm):1/2 szkl mocnej kawy1/2 szkl mleka roślinnego (użyłam owsianego)3-4 jajka, najlepiej z chowu ekologicznego1/3 szkl oleju (użyłam z pestek winogron)3 łyżki nierafinowanego cukru trzcinowegook. 2.5 szkl mąki razowej (użyłam pszennej 2000, bo skończyła nam się orkiszowa)1 łyżeczka proszku do pieczenia (używam bez fosforanów)ok. 1 szkl czarnej porzeczki1 łyżeczka cukru pudru, do posypania (najlepiej z nierafinowanego cukru)W misce wymieszałam wszystkie płynne składniki, następnie dodałam mąkę, cukier oraz proszek do pieczenia. Wymieszałam i przelałam do formy tortowej wyłożonej papierem do pieczenia.Na cieście wyłożyłam porzeczki.Blachę wstawiłam do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piekłam 35-40 minut.Po wyjęciu ciasto lekko przestudziłam i posypałam cukrem pudrem.