Wykonanie

Ostatnio mam większe zapotrzebowanie na
słodycze. Z tego powodu częściej piekę ciasta, babeczki i przygotowuję inne pyszne słodkości. Tym razem przedstawiam ciasto
kawowe z dodatkiem
czarnej porzeczki. Próbowaliśmy je w kilku wersjach, np. używając
kawy zbożowej zamiast tradycyjnej (ta wersja była nieco mniej wyrazista w smaku), albo czerwonej zamiast
czarnej porzeczki (była równie smaczna). Ciasto zostało posypane
cukrem pudrem, który zrobiłam z
brązowego cukru trzcinowego (zmieliłam go przy użyciu blendera ręcznego, który ma największą moc z dostępnych w naszym domu tego typu urządzeniach). Do przygotowania tego ciasta nie jest potrzebny mikser, wszystkie składniki można wymieszać łyżką lub trzepaczką, tak jak ja to zrobiłam. Smacznego!Składniki (tortownica 23cm):1/2 szkl mocnej
kawy1/2 szkl
mleka roślinnego (użyłam owsianego)3-4
jajka, najlepiej z chowu ekologicznego1/3 szkl
oleju (użyłam z pestek
winogron)3 łyżki nierafinowanego
cukru trzcinowegook. 2.5 szkl
mąki razowej (użyłam pszennej 2000, bo skończyła nam się orkiszowa)1 łyżeczka
proszku do pieczenia (używam bez fosforanów)ok. 1 szkl
czarnej porzeczki1 łyżeczka
cukru pudru, do posypania (najlepiej z nierafinowanego
cukru)W misce wymieszałam wszystkie płynne składniki, następnie dodałam
mąkę,
cukier oraz
proszek do pieczenia. Wymieszałam i przelałam do formy tortowej wyłożonej papierem do pieczenia.Na cieście wyłożyłam
porzeczki.Blachę wstawiłam do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piekłam 35-40 minut.Po wyjęciu ciasto lekko przestudziłam i posypałam
cukrem pudrem.