Wykonanie
anielskie ciasto z
białek z kremem
chałwowymCiasto to wyhaczyłem jakiś czas temu na blogu Kraina Sosny [ tutaj ]. Po pierwsze ładnie zaprezentowane, a po drugie - zrobione z samych
białek, a tych, jak wiadomo, stopniowo zawsze przybywa do pudełeczka w zamrażalniku. W końcu uzbierało się ich 10 i można było wypróbować zauważony wcześniej przepis. Ciut zmieniłem, ciut dodałem i oto jest anielskie ciasto z
białek, z paskiem
czekoladowym i z kremem
chałwowym - naprawdę warte polecenia: puszyste, lekkie, pyszne.Jedynym jego minusem jest dość skomplikowany sposób przygotowania.

Składniki:ok. 200 g
cukruok. 180-200 g
mąki10
białek [może być nieco mniej]szczypta
soli2 łyżki
soku pomarańczowego [opcjonalnie; w oryginalnej wersji:
sok cytrynowy]70 g
gorzkiej czekolady [opcjonalnie]Krem:ok. 300 g
śmietany 30%250 g
serka mascarpone70 g
chałwy waniliowej1 opakowanie
śmietan-fixu1 łyżka
cukru pudruTak jak wspominałem we wstępie przygotowanie nie należy do najłatwiejszych, ale też nie ma co się zniechęcać. To kwestia opanowania kilku kroków. Można obejrzeć przed przystąpieniem do pieczenia niniejszy filmik tutaj .
Mąkę przesiać i wymieszać z 80 g
cukru [resztą zostawić do
białek].
Białka spienić mikserem na średnich obrotach przez krócej niż minutę. Dodać sok z
pomarańczy [lub
cytryny; ten drugi lepiej zwiąże
białka] i ubijać do uzyskania prawie sztywnej piany (tj. przez 2-3 min). Zmniejszyć obroty miksera i stopniowo dodawać
cukier, a następnie zwiększyć obroty i ubijać do uzyskania niemal sztywnej, błyszczącej piany.Do ubitej piany dodawać po 2 łyżki
mąki i mieszać za pomocą łyżki.Gotową masę można podzielić w stosunku 1:3. Do 1/3 dodać rozpuszczoną w kąpieli
wodnej i przestudzoną
czekoladę. Zmiksować.Połowę białego ciasta wyłożyć do keksówki lub innej niedużej formy [bardzo dobre okazują się tu formy z wyjmowanym dnem]. Uwaga: foremki nie należy natłuszczać lub wykładać papierem do pieczenia. Na ciasto białe wyłożyć ciasto
czekoladowe, a na wierzch znów białe. Całe ciasto przeciąć w kilku miejscach nożem (do
spodu), aby pozbyć się zbędnego powietrza ze środka.Piec w 180ºC przez ok 45 min. - do suchego patyczka.Po upieczeniu ciasto studzić na kratce odwrócone do góry dnem [można też podeprzeć czymś blaszkę; chodzi o to, by ciasto nie zaparowało]. Gdy ciasto wystygnie, oddzielić je od
boków i postukać delikatnie, by wypadło.Przyozdobić kremem,
cukrem pudrem lub
owocami.Krem:
Śmietanę ubić, dodając pod koniec ubijania
śmietan-fix zmieszany z
proszkiem do pieczenia. Stopniowo dodawać
serek mascarpone i miksować na małych obrotach. Na koniec dodać pokrojoną w kostkę
chałwę i zmiksować.

