Wykonanie
Dziś ciasto, które na blogu Smakołyki Bereniki przyciągnęło mnie swoją nazwą :). Ciasto przypomina styropian jedynie kolorem i swoją lekkością, poza tym, na szczęście, jest bardzo dobre i warte zrobienia. Poniższy przepis jest kompilacją przepisu ze wspomnianego już bloga oraz z bloga Kraina Sosny .

Składniki na ciasto:ok. 340 g
mąki pszennej (dwie niepełne szklanki)200 g
margaryny lub
masła80 g
cukru4
żółtka1 łyżeczka
proszku do pieczeniamasa :660 ml
śmietany 12%1 opakowanie budyniu
waniliowego bez
cukru0,5 łyżeczki
proszku do pieczenia1,5 łyżki
mąki ziemniaczanej2,5 łyżki
mąki pszennejok. 100 g
wiórków kokosowych4
białkaok. 80 g
cukru białegołyżeczka lub dwie
cukru wanilinowegoMąkę przesiać z
proszkiem do pieczenia i wymieszać z
cukrem. Wrzucić pokrojoną w kostkę
margarynę, posiekać z
mąką. Dodać
żółtka i zagnieść jednolite ciasto. Podzielić je na dwie części, zawinąć każdą z nich w folię i włożyć na ok. pół godziny do zamrażalnika.Po tym czasie jedną część ciasta wyjąć i wylepić nią spód natłuszczonej i oprószonej
bułką tartą blachy (nie za dużej, np. 23 x 27 cm) lub tortownicy. Podpiec przez 12 min. w 180 o C. Ostudzić.Masa:
Białka ubić na sztywną pianę, dodając pod koniec ubijania
cukier biały zmieszany z wanilinowym.
Śmietanę wymieszać z
budyniem,
mąką ziemniaczaną i pszenną,
proszkiem do pieczenia oraz wiórkami kokosowymi. Pianę z
białek wmieszać delikatnie łyżką do masy śmietanowej. Całą masę przełożyć na podpieczony spód, wyrównać łyżką.Wierzch posypać startą na tarce drugą częścią ciasta z zamrażalnika.Piec ok. 60 min. w 180 o C. Studzić w wyłączonym piekarniku, uchylając stopniowo drzwiczki, aby ciasto nie upadło (zbytnio lub wcale ;)).


Przepis bierze udział w akcji: