Składniki:2 i 1/2 szklanki mąkiszklanka cukru2 opakowania budyniu czekoladowego bez cukru200 g masła lub margaryny (w temperaturze pokojowej)5 jajek2 łyżeczki proszku do pieczenia500 g śmietany 18% (może być też 12%)1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru120 g kaszy manny (10 płaskich łyżek)2 granaty lub inne owoce [w oryginale: czarna porzeczka]sólMąkę przesiać do miski i wymieszać z budyniami czekoladowymi, proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Masło utrzeć z połową szklanki cukru na puszystą masę. Cały czas miksując dodawać żółtka,a następnie stopniowo mąkę. Gdy ciasto zgęstnieje, można zagnieść je ręką. Powinno ono mieć konsystencję grubej kruszonki. Ciasto podzielić na dwie części. Jedną z nich wykleić spód wyłożonej papierem do pieczenia blachy, drugą zawinąć w folię i włożyć do zamrażalnika na 20 min.Blachę z ciastem włożyć do lodówki.Białka ubić na sztywną pianę, dodając pod koniec ubijania połowę szklanki cukru i śmietanę. Kolejno wsypywać powoli do masy budyń waniliowy oraz kaszę mannę.Masę grysikową wylać na schłodzony spód. Na wierzchu ułożyć ziarenka granatu [lub porzeczkę, lub inne owoce]. Resztę ciasta (z zamrażarki) zetrzeć na tarce o grubych oczkach i posypać nim wierzch.Piec przez 50 min. w 180 o C. Wystudzić na kratce kuchennej.