ßßß Cookit - przepis na ciasto grysikowe

ciasto grysikowe

nazwa

Wykonanie

Składniki:
2 i 1/2 szklanki mąki
szklanka cukru
2 opakowania budyniu czekoladowego bez cukru
200 g masła lub margaryny (w temperaturze pokojowej)
5 jajek
2 łyżeczki proszku do pieczenia
500 g śmietany 18% (może być też 12%)
1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru
120 g kaszy manny (10 płaskich łyżek)
2 granaty lub inne owoce [w oryginale: czarna porzeczka]
sól
Mąkę przesiać do miski i wymieszać z budyniami czekoladowymi, proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Masło utrzeć z połową szklanki cukru na puszystą masę. Cały czas miksując dodawać żółtka,
a następnie stopniowo mąkę. Gdy ciasto zgęstnieje, można zagnieść je ręką. Powinno ono mieć konsystencję grubej kruszonki. Ciasto podzielić na dwie części. Jedną z nich wykleić spód wyłożonej papierem do pieczenia blachy, drugą zawinąć w folię i włożyć do zamrażalnika na 20 min.
Blachę z ciastem włożyć do lodówki.
Białka ubić na sztywną pianę, dodając pod koniec ubijania połowę szklanki cukru i śmietanę. Kolejno wsypywać powoli do masy budyń waniliowy oraz kaszę mannę.
Masę grysikową wylać na schłodzony spód. Na wierzchu ułożyć ziarenka granatu [lub porzeczkę, lub inne owoce]. Resztę ciasta (z zamrażarki) zetrzeć na tarce o grubych oczkach i posypać nim wierzch.
Piec przez 50 min. w 180 o C. Wystudzić na kratce kuchennej.
Źródło:http://naokonajezyk.blogspot.com/2014/02/ciasto-grysikowe.html