Wykonanie
ciasteczka z
kaszy manny (ps. těstъčьka zъ kaši
manny)[Przepis pochodzi z bloga Gotuję, bo lubię . Oczywiście, jak zawsze, z małymi zmianami :).
Ciasteczka idealnie nadają się jako przekąska do
kawy,
herbaty lub... nauki podczas sesji - ostatnie rozwiązanie sprawdzone!]

składniki:110 g
mąki pszennej110 g
kaszy mannejgarść
płatków górskich50 g mielonych
migdałów lub
płatków migdałowychok. 50 g
cukru100 g miękkiego
masła1
jajko1 łyżka
wódki lub
rumupłatki migdałowe do ozdoby
cukier puder do posypania
Mąkę przesiać do miski, wymieszać z
kaszą manną,
płatkami górskimi, zmielonymi
migdałami i
cukrem.
Jajko roztrzepać z
wódką (lub
rumem) i dodać do suchych składników. Dorzucić pokrojone w kostkę
masło i zagnieść ciasto (jeśli będzie zbyt kleiste można podsypać je
kaszą), zawinąć w folię i włożyć do lodówki na ok. 30 min.Ze schłodzonego ciasta formować kulki wielkości
orzecha i układać na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Mogą leżeć dosyć gęsto, ponieważ nie wyrastają dużo. Każdą z kulek spłaszczyć delikatnie dłonią lub łyżką, a następnie powbijać w nie
płatki migdałowe.Piec przez 15-20 min. w 180 o C (
ciasteczka nie powinny być mocno zrumienione).Przestudzone
ciasteczka posypujemy
cukrem pudrem.