ßßß Cookit - przepis na na oko, na język: migdałowe ciasteczka

na oko, na język: migdałowe ciasteczka

nazwa

Wykonanie

ciasteczka z kaszy manny (ps. těstъčьka zъ kaši manny)
[Przepis pochodzi z bloga Gotuję, bo lubię . Oczywiście, jak zawsze, z małymi zmianami :). Ciasteczka idealnie nadają się jako przekąska do kawy, herbaty lub... nauki podczas sesji - ostatnie rozwiązanie sprawdzone!]
składniki:
110 g mąki pszennej
110 g kaszy mannej
garść płatków górskich
50 g mielonych migdałów lub płatków migdałowych
ok. 50 g cukru
100 g miękkiego masła
1 jajko
1 łyżka wódki lub rumu
płatki migdałowe do ozdoby
cukier puder do posypania
Mąkę przesiać do miski, wymieszać z kaszą manną, płatkami górskimi, zmielonymi migdałami i cukrem. Jajko roztrzepać z wódką (lub rumem) i dodać do suchych składników. Dorzucić pokrojone w kostkę masło i zagnieść ciasto (jeśli będzie zbyt kleiste można podsypać je kaszą), zawinąć w folię i włożyć do lodówki na ok. 30 min.
Ze schłodzonego ciasta formować kulki wielkości orzecha i układać na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Mogą leżeć dosyć gęsto, ponieważ nie wyrastają dużo. Każdą z kulek spłaszczyć delikatnie dłonią lub łyżką, a następnie powbijać w nie płatki migdałowe.
Piec przez 15-20 min. w 180 o C (ciasteczka nie powinny być mocno zrumienione).
Przestudzone ciasteczka posypujemy cukrem pudrem.
Źródło:http://naokonajezyk.blogspot.com/2014/01/migdaowe-ciasteczka.html