ßßß Cookit - przepis na Krem

Krem

nazwa

Wykonanie

kruche babeczki z kremem mascarpone
[Spód babeczek był już prezentowany w przepisie na kruche babeczki z kremem cytrynowym . Zależało mi, aby podzielić się przepisem na ten jakże prosty, a smaczny krem. Babeczki przygotowuje się dość łatwo, a same spody mogą poleżeć spokojnie ponad tydzień. Odpowiednia dekoracja sprawi, że można je podać na każdą okazję; kolorowe galaretki sprawią, że babeczkami zachwycą się np. dzieci.]
Składniki na ciasto (półkruche):
250 g mąki
100 g masła w temperaturze pokojowej
1 jajko
2 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki cukru wanilinowego
szczypta soli
Krem:
250 g serka mascarpone
200 ml śmietany 30% do ubijania
2-3 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki cukru wanilinowego
dżem (marmolada) [u mnie truskawkowy]
galaretki i owoce do dekoracji
Przygotowanie ciasta
Przesiać mąkę do miski, wymieszać z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym. Dodać pokrojone w kostkę masło i posiekać je nożem na mniejsze kawałki. Wbić jajko i zagnieść gładkie ciasto. Zawinąć ciasto w folię i włożyć do lodówki na ok. 20 minut.
Wylepiać ciastem (niezbyt grubo!) wyłożone papilotkami lub posmarowane tłuszczem foremki. W każdą foremek włożyć kawałek papieru do pieczenia i wysypać grochem, aby ciasto zanadto nie wyrosło. Piec z obciążeniem przez 15 min. w 200 o C, zdjąć groch i papier z wierzchu i piec jeszcze 5 min.
Wyjąć i ostudzić.
Krem
Śmietanę ubić na sztywną pianę (na początek przez chwilę na najwyższych obrotach, potem tylko na niskich).
Ser mascarpone wymieszać z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym. Stopniowo dodawać ubitą śmietaną i mieszać łyżką do uzyskania jednolitej masy.
Na spód wystudzonych babeczek nakładać po łyżeczce dżemu lub marmolady, a następnie krem. Udekorować wedle uznania: perełkami, owocami lub przygotowaną wcześniej i pokrojoną w kostkę galaretką owocową. [Szczególnie polecam dekorować borówką amerykańską. Co prawda na razie nie ma jej w sklepach świeżej, ale może znajdzie się jakaś zamrożona :).]
Źródło:http://naokonajezyk.blogspot.com/2014/01/babeczki-z-kremem-mascarpone.html