Wykonanie
kruche babeczki z kremem
mascarpone[Spód babeczek był już prezentowany w przepisie na kruche babeczki z kremem
cytrynowym . Zależało mi, aby podzielić się przepisem na ten jakże prosty, a smaczny krem. Babeczki przygotowuje się dość łatwo, a same
spody mogą poleżeć spokojnie ponad tydzień. Odpowiednia dekoracja sprawi, że można je podać na każdą okazję; kolorowe
galaretki sprawią, że babeczkami zachwycą się np. dzieci.]

Składniki na ciasto (półkruche):250 g
mąki100 g
masła w temperaturze pokojowej1
jajko2 łyżki
cukru pudru2 łyżeczki
cukru wanilinowegoszczypta
soliKrem:250 g
serka mascarpone200 ml
śmietany 30% do ubijania2-3 łyżki
cukru pudru2 łyżeczki
cukru wanilinowegodżem (
marmolada) [u mnie
truskawkowy]
galaretki i
owoce do dekoracjiPrzygotowanie ciastaPrzesiać
mąkę do miski, wymieszać z
cukrem pudrem i
cukrem wanilinowym. Dodać pokrojone w kostkę
masło i posiekać je nożem na mniejsze kawałki. Wbić
jajko i zagnieść gładkie ciasto. Zawinąć ciasto w folię i włożyć do lodówki na ok. 20 minut.Wylepiać
ciastem (niezbyt grubo!) wyłożone papilotkami lub posmarowane tłuszczem foremki. W każdą foremek włożyć kawałek papieru do pieczenia i wysypać
grochem, aby ciasto zanadto nie wyrosło. Piec z obciążeniem przez 15 min. w 200 o C, zdjąć
groch i papier z wierzchu i piec jeszcze 5 min.Wyjąć i ostudzić.Krem
Śmietanę ubić na sztywną pianę (na początek przez chwilę na najwyższych obrotach,
potem tylko na niskich).
Ser mascarpone wymieszać z
cukrem pudrem i
cukrem wanilinowym. Stopniowo dodawać ubitą
śmietaną i mieszać łyżką do uzyskania jednolitej masy.Na spód wystudzonych babeczek nakładać po łyżeczce
dżemu lub
marmolady, a następnie krem. Udekorować wedle uznania: perełkami,
owocami lub przygotowaną wcześniej i pokrojoną w kostkę
galaretką owocową. [Szczególnie polecam dekorować
borówką amerykańską. Co prawda na razie nie ma jej w sklepach świeżej, ale może znajdzie się jakaś zamrożona :).]