ßßß
Składniki na spód:250 g mąki bezglutenowej (u mnie 100 g mąki ryżowej, 100 g mąki gryczanej i 50 g mąki ziemniaczanej)łyżeczka suchych drożdżyłyżeczka soliłyżeczka cukru2 łyżki siemienia lnianego (zmielonego w młynku do kawy)200 ml wodySos:2 cebule1/2 papryki czerwonej75 ml wody1/2 łyżeczki przyprawy tandoori masalasól do smakuDodatki:1 średnia cukinia1 kostka tofu marynowanego+ co Wam jeszcze do głowy wpadnie ;-)Wykonanie:Mąkę, drożdże, cukier, sól i zmielone siemię lniane wsypujemy do miski i mieszamy. Dodajemy wodę i wyrabiamy ciasto rękami. Zostawiamy w misce przykrytej ściereczką do wyrośnięcia na ok. 30 min albo więcej (ciasto rośnie tylko trochę, raczej nie podwoi swojej objętości).Sos; Cebule kroimy dowolnie, to samo z papryką. Wrzucamy do małego garnka, zalewamy wodą, solimy i gotujemy do miękkości. Następnie miksujemy na gładką masę, doprawiamy przyprawą tandoori masala i ewentualnie dosalamy jeszcze do smaku.Cukinię i tofu kroimy w plasterki.Ciasto rozkładamy na blaszce (najlepiej pomóc sobie wałkiem do ciasta:) )
pokrywamy sosem, na sos kładziemy cukinię (można też posypać odrobiną curry)
Na samej górze kładziemy pokrojone w plasterki tofu.
Pieczemy w temp. 180 st przez 12-15 min. Pizzy na tym cieście trzeba uważnie pilnować, bo łatwo przegapić moment kiedy stanie się zbyt twarda. Ciasto jest cieniutkie więc piecze się błyskawicznie!Smacznego!