ßßß Cookit - przepis na Fasolka nie po bretońsku, z wędzonym tofu

Fasolka nie po bretońsku, z wędzonym tofu

nazwa

Wykonanie

Miałam w planach ugotowanie czegoś zupełnie innego z fasolką w roli głównej, ale w końcu do głowy wpadł mi inny pomysł i powiem nieskromnie - wyszło coś pysznego. :-) Danie można podawać samo lub z ryżem, chlebem (np. takim).
Składniki:
2 małe cukinie
3 cebulki
1 papryka
350 g pieczarek
1 kostka tofu wędzonego
250 g fasoli
puszka mleka kokosowego
łyżka oleju kokosowego do smażenia
sól do smaku
Wykonanie:
Fasolę zalewamy wodą i zostawiamy na kilka godzin. Następnie wymieniamy wodę i gotujemy fasolę do miękkości. W tym samym czasie rozgrzewamy olej na patelni, kroimy cebulkę i wrzucamy na patelnię. Kroimy pieczarki w plasterki i dorzucamy do ładnie przyrumienionej cebulki, solimy. Paprykę kroimy w kostkę, cukinie w kostkę/plasterki i również wrzucamy na patelnię. Kiedy nadmiar wody z warzyw odparuje, dodajemy mleko kokosowe, mieszamy i zostawiamy na małym ogniu pod przykryciem na ok 15 min. Po tym czasie dodajemy fasolkę i pokrojone w kostkę tofu, mieszamy (w razie potrzeby jeszcze solimy) i gotujemy przez 5 min.
Smacznego! :-)
Źródło:http://hot-and-cooold.blogspot.com/2014/06/fasolka-nie-po-bretonsku-z-wedzonym-tofu.html