Wykonanie
Miałam w planach ugotowanie czegoś zupełnie innego z
fasolką w roli głównej, ale w końcu do głowy wpadł mi inny pomysł i
powiem nieskromnie - wyszło coś pysznego. :-) Danie można podawać samo lub z
ryżem,
chlebem (np. takim).Składniki:2 małe
cukinie3
cebulki1
papryka350 g
pieczarek1 kostka
tofu wędzonego250 g
fasolipuszka
mleka kokosowegołyżka
oleju kokosowego do smażenia
sól do smakuWykonanie:
Fasolę zalewamy
wodą i zostawiamy na kilka godzin. Następnie wymieniamy
wodę i gotujemy
fasolę do miękkości. W tym samym czasie rozgrzewamy
olej na patelni, kroimy
cebulkę i wrzucamy na patelnię. Kroimy
pieczarki w plasterki i dorzucamy do ładnie przyrumienionej
cebulki, solimy.
Paprykę kroimy w kostkę,
cukinie w kostkę/plasterki i również wrzucamy na patelnię. Kiedy nadmiar
wody z warzyw odparuje, dodajemy
mleko kokosowe, mieszamy i zostawiamy na małym ogniu pod przykryciem na ok 15 min. Po tym czasie dodajemy
fasolkę i pokrojone w kostkę
tofu, mieszamy (w razie potrzeby jeszcze solimy) i gotujemy przez 5 min.

Smacznego! :-)