Wykonanie
Pyszny, aromatyczny, najlepszy zaraz po upieczeniu, posmarowany
olejem kokosowym... ze świeżą
bazylią... Mhmm, palce lizać! :-)Składniki:150 g
mąki ryżowej200 g
mąki gryczanej50 g
mąki ziemniaczanej500 ml ciepłej
wody20 g świeżych
drożdży2-3 łyżeczki
soliłyżeczka
cukru brązowego3 łyżki
oreganosiemię lniane (50 g),
otręby gryczane (30 g)2-3 łyżeczki
czarnuszki do posypania1 łyżka
olejuWykonanie:Do dużej miski wsypujemy
mąki, rozkruszone
drożdże,
sól,
cukier,
otręby,
siemię lniane,
oregano. Dodajemy
wodę oraz
olej i dokładnie mieszamy drewnianą łyżką. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu na 20-30 min do wyrośnięcia. Po tym czasie mieszamy ponownie i przekładamy do foremki. Zostawiamy na kolejne 20 min. Piecyk nagrzewamy do 200 stopni, pieczemy przez około 30 min (tym razem piekłam
chleb w większej formie i wyszedł troszkę płaski, spokojnie można go upiec w keksówce)

Smacznego!