Wykonanie
Kasza jaglana. ;-)Moja ulubiona, doskonała zarówno na słono jak i na słodko (choć ja preferuję raczej na słono). Dlaczego taka zdrowa? Przede wszystkim jest odżywcza i lekkostrawna. Zawiera mnóstwo witamin oraz m.in. magnez, wapń, żelazo, potas. Nie zawiera glutenu.Teraz, kiedy zaczął się nowy rok akademicki i nie ma już tak dużo czasu na gotowanie,
kasza jaglana stanowi główny element mojego jadłospisu. Łatwo przyrządzić z niej coś co można spakować w pojemnik i zabrać ze sobą.Moja propozycja na lunch do szkoły czy do pracy:
Kasza jaglana z warzywami i
tofu (przepis na 2 mniejsze porcje ;) )potrzebujemy:1/2 szklanki
kaszy jaglanej1 mała
cukinia200 g
tofu (u mnie tym razem wędzone)200 g
fasolki szparagowejolej do smażenia (u mnie tradycyjnie
kokosowy)
jagody gojiulubione
przyprawy (u mnie
mango-
curry)wykonanie:
Kaszę gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Pod koniec gotowania dodajemy
przyprawy.
Cukinię myjemy i kroimy w plasterki.
Fasolkę gotujemy w osolonej wodzie. Kiedy
kasza jaglana i
fasolka już się gotują, na rozgrzanej patelni smażymy
cukinię. Kiedy będzie już miękka dodajemy pokrojone w kostkę
tofu, przyprawiamy całość i smażymy około 3 min.
Fasolkę,
kaszę,
cukinię i
tofu mieszamy i przekładamy na talerze (bądź do pojemniczka), posypujemy
jagodami goji. Smacznego!