Wykonanie
Jak idą Wasze kulinarne przygotowania do Świąt Bożego Narodzenia? :) Ja pierników mam już całą górę, czas na świąteczne cupcakes z piernikowym kremem, serdecznie zapraszam!

SKŁADNIKI NA CIASTO (12 SZTUK) :2
jajkapół kostki
masła (100 g)1 tabliczka
mlecznej czekoladypół szklanki
mleka1,5 szklanki
mąki tortowej2 łyżeczki
proszku do pieczeniapół szklanki
cukru pudruSKŁADNIKI NA KREM :pół kostki
masła (100 g)3
żółtkaczerwony barwnik spożywczy3/4 szklanki
cukru pudru3 łyżeczki
przyprawy do piernikakolorowe posypki

CIASTO :
masło ucieramy z
cukrem pudrem, w drugiej, głębokiej miseczce mieszamy
mleko razem z
proszkiem do pieczenia, następnie dodajemy do niego
maślaną masę i
jajka, całość miksujemy. Po chwili dodajemy
mąkę,
kakao i pokruszone kawałki
czekolady, ponownie miksujemy. Ciasto nakładamy łyżką do papierowych papilotek umieszczonych w foremkach, pieczemy około 20 minut w temperaturze 180 stopni (stan upieczenia ciasta sprawdzajcie wykałaczką).KREM :
masło ucieramy z
cukrem pudrem, dodajemy
żółtka i miksujemy. Dodajemy barwnik i
przyprawę do piernika, ponownie miksujemy do uzyskania jednolitej, gładkiej masy. Cupcakes dekorujemy kremem po tym, jak całkowicie wystygną, obsypujemy posypkami i wcinamy, smacznego! :)


Przepis bierze udział w akcjach :