Wykonanie

Dziś przekąska, która znakomicie sprawdzi się na przyjęciach. Małe kuleczki
mięsne w dwóch wyrazistych smakach z dwoma pysznymi sosami (ja szczególnie lubię ten z
suszonymi pomidorami)! Proste w wykonaniu, efektowne, a na dodatek możemy przygotować je na dzień przed przyjściem gości. Brzmi wspaniale, prawda?KULECZKI
MIĘSNE Z SOSAMI NA DWA SMAKI: WŁOSKI I SERBSKISkładniki:I przepis – kuleczki włoskie:¼ kg
mielonego mięsa wieprzowego6 listków świeżej
bazylii½ łyżeczki suszonej
bazylii½ łyżeczki
ziół prowansalskich2 łyżki
parmezanusól i
pieprz do smaku
olej do smażeniasos z
suszonych pomidorów:¾ szklanki
jogurtu naturalnego4
suszone pomidory3 listki świeżej
bazylii1 łyżka
oleju z
suszonych pomidorów (zalewy ze słoika)
sól i
pieprz do smakuII przepis - kuleczki serbskie¼ kg
mielonego mięsa wieprzowego1 łyżeczka
papryki słodkiejszczypta
papryki ostrej1 łyżeczka ajwaru (pikantna pasta warzywna)
Sól i
pieprz do smaku
olej do smażenia
sos jogurtowy z
koperkiem:¾ szklanki
jogurtu naturalnego3 gałązki
koperkusól i
pieprz do smakuI przepis
Bazylię i
pomidory siekamy, mieszamy z
mięsem,
parmezanem i
przyprawami. Formujemy niewielkie kuleczki i smażymy na gorącej patelni z odrobiną
oleju.
Pomidory i
bazylię drobno kroimy, łączymy z pozostałymi składnikami sosu, mieszamy i chłodzimy 2-3 godziny przed podaniem.II przepisSkładniki na kuleczki dokładnie mieszamy, formujemy i smażymy na gorącej patelni z odrobiną
oleju.
Koperek siekamy, dodajemy do
jogurtu i przyprawiamy. Przed podaniem chłodzimy w lodówce.Oba rodzaje
mięsnych kuleczek możemy jeść zarówno na ciepło, jak i na zimno. Smacznego!