Wykonanie

Jeśli w upalny dzień nie chcecie stać przy gorącym piekarniku – ten przepis jest dla Was. Niezawodny sernik na zimno, lekko
waniliowy dzięki
serkom homogenizowanym z dodatkiem letnich
owoców. Dodatkowym elementem jest chrupki,
herbatnikowy spód. Do tego
pomarańczowa galaretka – i jest pysznie :)SERNIK NA ZIMNO NA
HERBATNIKOWYM SPODZIESkładniki:Na spód:150g
herbatników60g rozpuszczonego
masłaNa masę:600g
homogenizowanego serka waniliowego125g
masła100g
cukru4
żółtka (sparzone)120ml
mleka3 łyżki
żelatynyDodatkowo:ok. 300g
borówek4
nektarynkiGalaretka pomarańczowa (jedno opakowanie)
Herbatniki pokruszyć i wymieszać z rozpuszczonym
masłem. Wyłożyć masą formę, mocno dociskając.
Masło utrzeć z
cukrem, kolejno dodać
żółtka. Stopniowo dorzucać
serek, aż masa będzie gładka.
Mleko zagotować, dodać
żelatynę i dokładnie wymieszać. Gdy mieszanka będzie w temperaturze pokojowej, dodać ją do masy serowej, wymieszać, od razu dodać połowę
owoców i ponownie wymieszać. Szybko przełożyć do formy wyłożonej
herbatnikowym spodem. Odstawić do ścięcia. Przygotować
galaretkę, wykorzystując do tego 450ml
wody. Kiedy będzie prawie ścięta, na ścięty sernik wyłożyć pozostałe
owoce i przykryć
galaretkę. Ochłodzić do całkowitego ścięcia się
galaretki.

Przepis dołączam do akcji: