Wykonanie

Przyszedł czas na zrobienie nowych muffinek :) Tym razem wykorzystałam znane i raczej lubiane połączenie
ananasa i
kokosa. Ważnym dodatkiem jest tu
rum, który świetnie przełamuje słodki smak ciasta. I deszcz za oknem przestaje przeszkadzać ;)MUFFINKI
PINA COLADASkładniki na 8 muffinek:45g
mąki pełnoziarnistej50g
mąki pszennej½ łyżeczki
proszku do pieczenia¼ łyżeczki
sody50g
wiórków kokosowych130g
ananasa z puszkiłyżka
rumujajko60g
cukru3 łyżki
oleju (tak robiłam, ale sądzę, że 2 wystarczą)130g
maślankiAnanasa odcedzić, drobno pokroić i wymieszać z
rumem, odstawić.
Mąkę pszenną przesiać i wymieszać z pełnoziarnistą, wiórkami,
proszkiem do pieczenia i
sodą.
Jajko roztrzepać i wymieszać z
olejem,
maślanką i
cukrem. Dodać
ananasy z
rumem, a
potem mieszankę mączną i mieszać do powstania jednolitego ciasta. Piec w temperaturze 180°C przez ok. 20 minut, następnie wyjąć z piekarnika, ale zostawić w formie, aby muf
finy odpoczęły. Wystudzić, przed podaniem można posypać
cukrem pudrem.

Przepis dołączam do akcji: