Wykonanie
Wrześniowe dzień dobry,Wakacje już za pasem i pogoda wczesnojesienną zaczyna przypominać. W związku z tym wieczory częściej spędzamy w domach. A wieczór w domu nie oznacza nudy – zawsze można zaprosić przyjaciół lub rodzinę i w takim gronie miło spędzić czas. Do tego można poczęstować ich czymś smacznym i nietuzinkowym. Dzisiejsza nasza propozycja to koreczki – kanapki. Idealne na domowe spotkania jak i imprezy różnego rodzaju. Są świetne jako przekąski na domowe przyjęcia. Są kuszące dla maluchów i niejadków. Pomysł prosty. Poza tym to w końcu fajniejsza i ładniejsza wersja oklepanych kanapek. Polecamy! :)Składniki na 10 koreczko-kanapek:- 10 kromek
chleba (u nas żytni)- 5 plastrów
szynki (u nas konserwowa) – tak by wyszło co najmniej 10 krążków- 5 plastrów
żółtego sera (u nas gouda) – tak by wyszło co najmniej 10 krążków- 1
ser typu
mozzarella biała pokrojony w plastry- 1 duży
pomidor pokrojony w plastry- ok. ½
ogórka zielonego pokrojonego w plastry- musztarda/ketchup/ dip z
twarożku i
suszonych pomidorów – do smarowania
chleba- 10
pomidorków koktajlowychWykonanie:Najwięcej czasu zajmuje przygotowanie produktów do zrobienia tych koreczko-kanapek, ale później idzie o wiele szybciej i naprawdę warto. Z każdej kromki
chleba wycinamy dwa kółka (zależy to oczywiście do wielkości kromki
chleba i narzędzia do wycinania). Najlepiej do wycinania nadadzą się
ringi do deserów lub formowania
ryżu czy warzyw. Może być też foremka do wycinania
ciastek. Z kwadratowego plastra
szynki podobnie wycinamy po dwa kółka a z
sera żółtego udało się wyciąć nawet trzy.
Ser typu biała
mozzarella kroimy w plastry tak samo jak
pomidora i
ogórka. Z
mozzarelli również wycinamy kółka.Okrągłe kromki
żytniego chleba smarujemy tym, co lubimy - może być to
ketchup lub
musztarda, czy dip
czosnkowy,
pomidorowy czy typu guacamole. W naszym wypadku był to
twarożek zmiksowany z
suszonymi pomidorami według tego przepisu . Układanie kanapeczek najsprawniej wychodzi, gdy wykorzystamy do tego ten sam ring lub foremkę, której użyliśmy do wycinania. Ustawiamy na desce kuchennej ringa i na sam spód wkładamy
chlebowe kółko – posmarowane
twarożkiem, a dalej plaster
szynki,
ogórek,
ser żółty,
pomidor, powtarzamy
potem składniki i na koniec druga kromka
chleba. W wersji innej pomiędzy posmarowany
chleb wkładamy
ogórka,
ser typu
mozzarella i
pomidora. Tak naprawdę kolejność i ilość wsadu a także rodzaj zależy od Was oraz tego co lubicie lub co preferują Wasi goście.Całość przekłuwamy wykałaczką aby się dobrze trzymało a na wierzch nabijamy połówkę lub całego
pomidorka koktajlowego. Na zakończenie wysuwamy delikatnie całą kanapkę z ringa i powtarzamy tę samą czynność z kolejnym koreczkiem.Wyglądają rewelacyjnie na
stole, a do tego są bardzo smaczne. Może nie są to najszybsze kanapki świata, ale z całą pewnością najbardziej urokliwe. :) Goście na pewno to docenią, a już na pewno ci najmniejsi. Smacznego! :)Kanapkowe pozdrowienia,Ania & Piotrek