Wykonanie
Ciao a tutti, czyli witajcie,Z czym Wam się kojarzy zestawienie zieleni, bieli i czerwieni? Nam zdecydowanie z kolorystyką włoskiej flagi. A włoska flaga to i włoska kuchnia, którą uwielbiamy. Co tu dużo pisać, to ten rodzaj kuchni i sposobów gotowania, który uwielbiają miliony ludzi na świecie. Wcale się im nie dziwimy. ;) Już kiedyś te kolory gościły na naszym
stole i blogu w postaci zupy - k remu z
pomidorów i
zielonego groszku na włoską nutę . Jeśli jeszcze jej nie próbowaliście to zajrzyjcie tam koniecznie. :)Dzisiejsza
sałatka włoska będzie w swej kolorystyce na pewno, ale będzie to bardzo luźna interpretacja kulinariów tego regionu Europy. Ale w końcu kuchnia jest też, a może przede wszystkim tym, co nam akurat do głowy wpada, lub jakie wspomnienia ślina do kubków
smakowych przyniesie. ;) Proponujemy Wam prostą
sałatkę w kolorach zieleni – tu zagra
brokuł, bieli – w tej roli
ser typu włoskiego oraz czerwieni
suszonych pomidorów. Jest to świetna
sałatka na przystawkę, ale zabrana w pojemniku doskonale sprawdzi się jako drugie śniadanie lub obiad w pracy. Pyszna i lekka. :)Składniki:- 1
brokuł- 1
ser typu włoskiego, np. capri, capresi, capreggio itp.- 7-8 połówek
suszonych pomidorów w zalewie z
oliwy- 4 łyżki
oliwy z zalewy
pomidorów- 1 łyżka łagodnej
musztardy- 1 łyżka
soku z cytryny- świeżo mielony
pieprz do smakuWykonanie:Zaczynamy od ugotowania
brokuła. Najlepiej podzielić go na w miarę równej wielkości różyczki, aby równo się gotowały . Co ważne – staramy się go nie rozgotować, tylko ugotować tak, aby został lekko chrupiący (miękkie kwiatki a łodyżki al dente – stawiające
opór zębom widelca). Odcedzamy i pozwalamy ostygnąć. W tym czasie kroimy
ser typu włoskiego w kostkę – nie za drobną.
Pomidory lekko odsączamy z
oliwy i kroimy je w paseczki lub kostkę. Jeśli
brokuł wystygł wrzucamy wszystko do miski i przygotowujemy sos do sałatki. Najlepiej użyć
oliwy, w której były
pomidory – będzie
mieć cudowny smak. Bierzemy
oliwę,
musztardę,
sok z cytryny i
pieprz (tyle ile lubicie) i mieszamy dokładnie do otrzymania w miarę gładkiej konsystencji. Polewamy
sałatkę, mieszamy o odstawiamy na chwilę.
Potem można już tylko jeść i cieszyć oczy kolorami na talerzu. Polecamy! :)Pozdrawiamy serdecznie,Ania & Piotrek