Wykonanie
Witajcie Kochani,Czy potrzebna Wam kampania społeczna, czy jak kto woli kampania edukacyjna, żeby zjeść kawałek ryby? Nam zdecydowanie nie.
Ryby często u nas goszczą pod różną postacią. Czy jest to bardziej lub mniej zwyczajny
śledź,
makrela,
łosoś,
dorsz lub
pstrąg, miejsce na
stole się dla nich zawsze znajdzie. Po prostu
ryby nam smakują pod wieloma postaciami. Tym razem padło na
pstrąga tęczowego. Lubicie? Jako że piękne, świeże filety z niego kusząco się do nas uśmiechały, w brzuchach nam burczało to postanowiliśmy przyrządzić go na ekspresowo. Najłatwiej i najszybciej jak można, czyli na patelni. :)Mamy dla Was dziś propozycję banalnie prostego do przyrządzenia
pstrąga tęczowego prosto z patelni, w zielono-
żółtym towarzystwie. :)
Pstrąg tęczowy prosto z patelni w zielono-
żółtym towarzystwieSkładniki do przyrządzenia
ryby (na 3-4 osoby):- ok. 500 g świeżych filetów z
pstrąga tęczowego- sok wyciśnięty z połowy
cytryny-
sól i świeżo zmielony
kolorowy pieprz do smaku- plasterki
cytryny do dekoracjiSkładniki do przyrządzenia dodatków (na 3-4 osoby):- ok. 200 g
ryżu (sucha waga)- 0,5 łyżeczki
curry lub
kurkumy (co macie pod ręką)- ok. 500 g świeżych
brokułów-
sól i
pieprz do smakuWykonanie:Zaczynamy od wstawienia
wody na
ryż i
wody na
brokuły. Filety z
pstrąga kroimy na mniejsze kawałki – porcje. Każdy kawałek oprószamy
solą i świeżo zmielonym
kolorowym pieprzem. Układamy kawałki
ryby w jakimś naczyniu i skrapiamy
sokiem z cytryny. Zostawiamy na chwilę, by
ryba przeszła aromatem. Można zostawić ją też na dłużej, lub przygotować dnia poprzedniego. W tym czasie możecie ugotować
ryż –
wodę doprawcie
curry lub
kurkumą. Będzie świetnie smakował a jeszcze lepiej wyglądał. Ugotujcie też różyczki
brokułów, ale nie rozgotujcie ich.Następnie, gdy
ryż i
brokuły są już gotowe, rozgrzewamy patelnię, na której można smażyć bez użycia tłuszczu. Smażymy kolejne kawałki uprzednio przygotowanej
ryby. 2-3 minuty z każdej strony na pewno wystarczą, przy dobrze nagrzanej patelni.
Ryba gotowa. :)Teraz całość ładnie układamy na talerzu,
rybę możemy ozdobić plastrami
cytryny. Pyszny, zdrowy i ekspresowy obiad , a w dodatku kolorowy. Podajemy i pałaszujemy! :)Tęczowe pozdrowienia,Ania & Piotr