Placki z tuńczyka świetnie sprawdzają się jako przekąska, ale także jako lekki obiad lub kolacja. Smak pozytywnie zaskakuje, u mnie na stole goszczą od dawna i zostaną pewnie na lata. Polecam :)Składniki: (na około 6 sztuk)2 puszki tuńczyka kawałki w oleju roślinnym Grall1 jajko3 płaskie łyżki otrąb lub bułki tartej1 mała cebula4 łyżeczki serka kanapkowego z ziołami1 łyżka soku z cytrynybazyliasól, pieprzPrzygotowanie:Tuńczyka odsączamy z oleju, wrzucamy do miski, dodajemy serek oraz drobno posiekaną cebulę. Następnie wbijamy jajko, wsypujemy otręby lub bułkę tartą i doprawiamy solą, pieprzem oraz bazylią. Całość rozdrabniamy widelcem i dokładnie mieszamy.Formujemy okrągłe płaskie placuszki i układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika na 30 minut i pieczemy w 180 stopniach. Po 15 minutach przekładamy wszystkie placuszki na drugą stronę i z powrotem wkładamy do piekarnika.Możemy podać placuszki z jogurtem naturalnym lub sosem czosnkowym .Smacznego!