ßßß Cookit - przepis na Placki z tuńczyka.

Placki z tuńczyka.

nazwa

Wykonanie

Placki z tuńczyka świetnie sprawdzają się jako przekąska, ale także jako lekki obiad lub kolacja. Smak pozytywnie zaskakuje, u mnie na stole goszczą od dawna i zostaną pewnie na lata. Polecam :)
Składniki: (na około 6 sztuk)
2 puszki tuńczyka kawałki w oleju roślinnym Grall
1 jajko
3 płaskie łyżki otrąb lub bułki tartej
1 mała cebula
4 łyżeczki serka kanapkowego z ziołami
1 łyżka soku z cytryny
bazylia
sól, pieprz
Przygotowanie:
Tuńczyka odsączamy z oleju, wrzucamy do miski, dodajemy serek oraz drobno posiekaną cebulę. Następnie wbijamy jajko, wsypujemy otręby lub bułkę tartą i doprawiamy solą, pieprzem oraz bazylią. Całość rozdrabniamy widelcem i dokładnie mieszamy.
Formujemy okrągłe płaskie placuszki i układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika na 30 minut i pieczemy w 180 stopniach. Po 15 minutach przekładamy wszystkie placuszki na drugą stronę i z powrotem wkładamy do piekarnika.
Możemy podać placuszki z jogurtem naturalnym lub sosem czosnkowym .
Smacznego!
Źródło:http://symfoniasmakowa.blogspot.com/2015/07/placki-z-tunczyka.html