Wykonanie

Gołąbki
rybne są równie smaczne jak te
mięsne. Wersja z
makrelą z puszki jest też szybsza w wykonaniu, bo
sos pomidorowy mamy już gotowy :)Składniki:( na około 10 sztuk)1
kapusta2 puszki fileta z
makreli w
sosie pomidorowym 300 g Graal150 g
ryżu1 duża
cebula1/2 szklanki rosołusok z połowy
cytrynysól,
pieprzPrzygotowanie:
Wodę gotujemy w dużym garnku. Luźną główkę
kapusty myjemy, wycinamy głąb, delikatnie oddzielamy liście i wrzucamy partiami na wrzącą
wodę. Obgotowane liście odkładamy do wystudzenia.
Ryż gotujemy na półmiękko.
Cebule drobno kroimy w kostkę. Otwieramy puszki i wyciągamy
makrelę do miski, a
sos pomidorowy na razie pozostawiamy.
Makrele rozdrabniamy widelcem, dodajemy
ryż,
sok z cytryny,
cebule, doprawiamy
solą oraz
pieprzem i wszystko dokładnie mieszamy.Nakładamy nadzienie na środek każdego liścia
kapusty, zaginamy boki i zwijamy ciasno w rulonik. Na dno naczynia żaroodpornego układamy pozostałe obgotowane liście
kapusty, a na nie ciasno jeden obok drugiego gołąbki, a następnie zalewamy rosołem i przykrywamy liśćmi oraz pokrywką.Piec w piekarniku przez około 30-40 minut w 180 stopniach. 10 minut przed końcem pieczenia wyciągamy gołąbki, dolewamy
sos pomidorowy z puszek, delikatnie mieszamy z rosołem, przykrywamy naczynie i z powrotem wstawiamy do piekarnika.Gołąbki podajemy z
ziemniakami lub
chlebemSmacznego :)