ßßß Cookit - przepis na Gołąbki z makrelą.

Gołąbki z makrelą.

nazwa

Wykonanie

Gołąbki rybne są równie smaczne jak te mięsne. Wersja z makrelą z puszki jest też szybsza w wykonaniu, bo sos pomidorowy mamy już gotowy :)
Składniki:( na około 10 sztuk)
1 kapusta
2 puszki fileta z makreli w sosie pomidorowym 300 g Graal
150 g ryżu
1 duża cebula
1/2 szklanki rosołu
sok z połowy cytryny
sól, pieprz
Przygotowanie:
Wodę gotujemy w dużym garnku. Luźną główkę kapusty myjemy, wycinamy głąb, delikatnie oddzielamy liście i wrzucamy partiami na wrzącą wodę. Obgotowane liście odkładamy do wystudzenia.
Ryż gotujemy na półmiękko. Cebule drobno kroimy w kostkę. Otwieramy puszki i wyciągamy makrelę do miski, a sos pomidorowy na razie pozostawiamy. Makrele rozdrabniamy widelcem, dodajemy ryż, sok z cytryny, cebule, doprawiamy solą oraz pieprzem i wszystko dokładnie mieszamy.
Nakładamy nadzienie na środek każdego liścia kapusty, zaginamy boki i zwijamy ciasno w rulonik. Na dno naczynia żaroodpornego układamy pozostałe obgotowane liście kapusty, a na nie ciasno jeden obok drugiego gołąbki, a następnie zalewamy rosołem i przykrywamy liśćmi oraz pokrywką.
Piec w piekarniku przez około 30-40 minut w 180 stopniach. 10 minut przed końcem pieczenia wyciągamy gołąbki, dolewamy sos pomidorowy z puszek, delikatnie mieszamy z rosołem, przykrywamy naczynie i z powrotem wstawiamy do piekarnika.
Gołąbki podajemy z ziemniakami lub chlebem
Smacznego :)
Źródło:http://symfoniasmakowa.blogspot.com/2015/06/goabki-z-makrela.html