Zapiekanka z ziemniaków i parówek jest szybka do zrobienia oraz bardzo syta. Czasami przygotowuję też wersję z pieczarkami.Składniki:4 parówkiokoło 1 kg ziemniaków2 duże cebule300ml kefiru100ml śmietany200 g sera żółtegosól, pieprz, bazylia1 łyżka olejuPrzygotowanie:Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy na plasterki. Następnie gotujemy w osolonej wodzie na półtwardo. Kiedy będą gotowe odlewamy wodę i odstawiamy je do wystygnięcia.Parówki kroimy na plasterki, a cebulę siekamy w kostkę. Rozgrzewamy olej na patelni i wrzucamy parówki, smażymy około 5 minut. Kolejno dorzucamy do nich cebulę i dalej smażymy do zarumienienia.Mieszamy dokładnie śmietanę, kefir oraz jajko, przygotowując sos.W naczyniu żaroodpornym układamy kolejno ziemniaki –parówki z cebulą-ziemniaki-parówki z cebulą i na górę znów ziemniaki przy czym każdą warstwę ziemniaków doprawiamy solą, pieprzem oraz bazylią. Wierzch polewamy sosem i posypujemy startym serem.Zapiekamy w piekarniku około 20 minut w 180 stopniach.Smacznego!