ßßß Cookit - przepis na Biało-czerwony deser.

Biało-czerwony deser.

nazwa

Wykonanie

Składniki:
5 łodyg pokrojonego na kawałki rabarbaru
3 łyżki soku malinowego
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki wody
pół łyżeczki cynamonu
1 cukier waniliowy
1 duży jogurt grecki
2 łyżki żelatyny
szklankę musli
2 łyżki miodu
Przygotowanie:
Rozgrzewamy piekarnik do 170 stopni. Blachę spryskujemy wodą i przykrywamy pergaminem. Mieszamy musli z miodem, układamy na blasze. Przykrywamy drugim kawałkiem pergaminu i pieczemy około 10minut.
W garnuszku umieszczamy rabarbar, cukier i wodę. Dusimy około 10 minut, aż rabarbar będzie miękki, mieszając od czasu do czasu. Dodajemy sok malinowy, dosładzamy do smaku i następnie studzimy.
Jogurt mieszamy z cynamonem, cukrem waniliowym i rozpuszczoną żelatyną. Wkładamy do lodówki, aby ściął się lekko.
W salaterkach układamy rabarbar, na nim jogurt i posypujemy musli.
Źródło:http://symfoniasmakowa.blogspot.com/2014/11/biao-czerwony-deser.html