ßßß Cookit - przepis na Testowanie przez gotowanie!

Testowanie przez gotowanie!

nazwa

Wykonanie

Ach, jak ja kocham polską kuchnię!
A to również dlatego, że można w niej eksperymentować!
Dzisiaj gołąbki nie do końca tradycyjne, bo z:
mięsem mielonym, ryżem, kaszą pęczak i dwoma rodzajami papryki,
a do tego są z piekarnika! :)
Testujcie i zajadajcie! :)
Potrzebujemy (9 dużych sztuk):
1 średniej wielkości białą kapustę (z pozostałej kapusty może przygotujesz Bigos ? :) )
600 g mielonego mięsa
1 torebkę ryżu
1 torebkę kaszy pęczak
1 papryczkę chilli
1 paprykę jalapeño
3 ząbki czosnku
3 łyżki koncentratu pomidorowego
1 szklankę bulionu lub wody
sól
pieprz
mieloną ostrą paprykę
Krok po kroku:
Ryż oraz kaszę gotujemy w osolonym wrzątku przez ok. 15 minut. Następnie studzimy.
Z kapusty wycinamy głąb i gotujemy ją w wodzie przez ok. 10 minut. Po tym czasie zdejmujemy z niej wierzchnie liście. Odstawiamy do ostygnięcia.
Do miski wrzucamy mięso mielone, ostudzony ryż i kaszę pęczak, pokrojone w plasterki papryczki oraz posiekany czosnek. Całość mieszamy i doprawiamy solą, pieprzem i papryką.
Z liści kapusty wycinamy twardy nerw i nakładamy na środek 2 łyżki farszu i zwijamy w "paczuszki".
Na dnie naczynia żaroodpornego układamy nieużyte liście kapusty i układamy na nich gołąbki. Każdego gołąbka smarujemy koncentratem pomidorowym i zalewamy bulionem lub wodą.
Przykryte naczynie wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 160°C i pieczemy przez 1 , 5 godziny - 20 minut przed końcem pieczenia zdejmujemy pokrywkę.
Podajemy z ulubionym sosem. Przepis na mój sos pomidorowy znajdziecie tutaj .
Smacznego! :)
Źródło:http://ugotujiprzetestuj.blogspot.com/2015/01/goabki-nietradycyjne-z-piekarnika.html