Wykonanie
Ach, jak ja kocham polską kuchnię!A to również dlatego, że można w niej eksperymentować!Dzisiaj gołąbki nie do końca tradycyjne, bo z:
mięsem mielonym,
ryżem,
kaszą pęczak i dwoma rodzajami
papryki,a do tego są z piekarnika! :)Testujcie i zajadajcie! :)
Potrzebujemy (9 dużych sztuk):1 średniej wielkości
białą kapustę (z pozostałej
kapusty może przygotujesz Bigos ? :) )600 g
mielonego mięsa1 torebkę
ryżu1 torebkę
kaszy pęczak1
papryczkę chilli1
paprykę jalapeño3 ząbki
czosnku3 łyżki
koncentratu pomidorowego1 szklankę
bulionu lub
wodysólpieprzmieloną
ostrą paprykęKrok po kroku:
Ryż oraz
kaszę gotujemy w osolonym wrzątku przez ok. 15 minut. Następnie studzimy.Z
kapusty wycinamy głąb i gotujemy ją w wodzie przez ok. 10 minut. Po tym czasie zdejmujemy z niej wierzchnie liście. Odstawiamy do ostygnięcia.Do miski wrzucamy
mięso mielone, ostudzony
ryż i
kaszę pęczak, pokrojone w plasterki papryczki oraz posiekany
czosnek. Całość mieszamy i doprawiamy
solą,
pieprzem i
papryką.Z liści
kapusty wycinamy twardy nerw i nakładamy na środek 2 łyżki farszu i zwijamy w "paczuszki".Na dnie naczynia żaroodpornego układamy nieużyte liście
kapusty i układamy na nich gołąbki. Każdego gołąbka smarujemy
koncentratem pomidorowym i zalewamy
bulionem lub
wodą.Przykryte naczynie wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 160°C i pieczemy przez 1 , 5 godziny - 20 minut przed końcem pieczenia zdejmujemy pokrywkę.Podajemy z ulubionym sosem. Przepis na mój
sos pomidorowy znajdziecie tutaj .Smacznego! :)