ßßß Cookit - przepis na Testowanie przez gotowanie!

Testowanie przez gotowanie!

nazwa

Wykonanie

Dzisiaj zapraszam na pyszną szarlotkę na kruchym cieście w formie na tartę. Bardzo łatwa w przygotowaniu i rozpływająca się w ustach,więc bardzo szybko znikająca z talerza ;-)
Najlepiej smakuje następnego dnia...
Potrzebujemy:
Ciasto:
2 szklanki mąki pszennej
1 kostka masła
1/2 szklanki cukru
2 żółtka
3 łyżki lodowatej wody
Nadzienie:
1 kilogram Waszych ulubionych jabłek
10 dag rodzynek
1 budyń waniliowy lub śmietankowy
5 łyżek cukru
kieliszek rumu (może być też wódka)
cynamon
Krok po kroku:
Piekarnik rozgrzewamy do 200°C.
Składniki na ciasto zagniatamy, wałkujemy i wylepiamy blaszkę (u mnie tarta, ale może być też tortownica - jeśli wybierzemy tortownicę, pamiętajmy o wylepieniu również boków formy). Gdyby zostało Wam więcej ciasta, schowajcie je do lodówki - możemy wykorzystać je później :-)
Jabłka myjemy, obieramy, wykrawamy gniazda nasienne i kroimy na cząstki, następnie wrzucamy do garnka i dusimy, aż się rozpadną na mus (osobiście troszkę wcześniej zdejmuje je z ognia - tak żeby kawałki jabłek były wyczuwalne w cieście). Aby jabłka się nie przypaliły, warto dodać do garnka odrobinę wody.
Jabłka mieszamy z cukrem, cynamonem, rodzynkami, alkoholem i proszkiem budyniowym.
Rozsmarowujemy nadzienie na cieście (jeśli zostało Wam trochę kruchego ciasta, zetrzyjcie je na tarce o grubych oczkach i posypcie nim wierzch ciasta) i wkładamy formę do gorącego piekarnika.
Pieczemy 40 minut.
Smacznego! :-)
Do ciasta idealnie pasuje kleks świeżo ubitej śmietany.
Możemy je również podać na ciepło z wodami waniliowymi.
Proste ciasto na każdą okazję! :-)
Źródło:http://ugotujiprzetestuj.blogspot.com/2014/06/szarlotka-iscie-krolewska.html