Wykonanie
Dzisiaj zapraszam na pyszną szarlotkę na kruchym cieście w formie na tartę. Bardzo łatwa w przygotowaniu i rozpływająca się w ustach,więc bardzo szybko znikająca z talerza ;-)Najlepiej smakuje następnego dnia...Potrzebujemy:Ciasto:2 szklanki
mąki pszennej1 kostka
masła1/2 szklanki
cukru2
żółtka3 łyżki lodowatej
wodyNadzienie:1 kilogram Waszych ulubionych
jabłek10 dag
rodzynek1
budyń waniliowy lub
śmietankowy5 łyżek
cukrukieliszek
rumu (może być też
wódka)
cynamonKrok po kroku:Piekarnik rozgrzewamy do 200°C.Składniki na ciasto zagniatamy, wałkujemy i wylepiamy blaszkę (u mnie
tarta, ale może być też tortownica - jeśli wybierzemy tortownicę, pamiętajmy o wylepieniu również
boków formy). Gdyby zostało Wam więcej ciasta, schowajcie je do lodówki - możemy wykorzystać je później :-)
Jabłka myjemy, obieramy, wykrawamy gniazda nasienne i kroimy na cząstki, następnie wrzucamy do garnka i dusimy, aż się rozpadną na mus (osobiście troszkę wcześniej zdejmuje je z ognia - tak żeby kawałki
jabłek były wyczuwalne w cieście). Aby
jabłka się nie przypaliły, warto dodać do garnka odrobinę
wody.
Jabłka mieszamy z
cukrem,
cynamonem,
rodzynkami,
alkoholem i proszkiem budyniowym.Rozsmarowujemy nadzienie na cieście (jeśli zostało Wam trochę kruchego ciasta, zetrzyjcie je na tarce o grubych oczkach i posypcie nim wierzch ciasta) i wkładamy formę do gorącego piekarnika.Pieczemy 40 minut.Smacznego! :-)

Do ciasta idealnie pasuje kleks świeżo ubitej
śmietany.Możemy je również podać na ciepło z
wodami waniliowymi.Proste ciasto na każdą okazję! :-)