ßßß
Krok po kroku:Rozgrzewamy piekarnik do 200°C.Rozpakowujemy ciasto francuskie i rozwijamy je tak, aby wyszedł nam równy prostokąt.W miseczce mieszamy ze sobą dokładnie cukier i cynamon.Całość ciasta posypujemy cynamonowym cukrem, następnie ostrożnie zwijamy dłuższe boki do środka. Znów posypujemy ciasto cukrem i zwijamy dłuższe boki do środka. Po raz trzeci posypujemy ciasto cukrem i zwijamy dłuższe końce do środka - można je mocniej docisnąć palcami żeby ciasto nie rozwijało nam się podczas krojenia. Otrzymany rulon kroimy na 1 centymetrowe kawałeczki i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Warto pamiętać, że ciasto francuskie bardzo rośnie w trakcie pieczenia, dlatego ułóżmy nasze ruloniki dosyć luźno na blaszce - ja podzieliłam je na dwie blaszki po 18 sztuk.Przygotowane pyszności wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy ok. 15 minut - aż się zrumienią na złoty kolor (Ja trzymałam je 13 minut w piekarniku).Pod wpływem temperatury ruloniki delikatnie nam się otworzą, tworząc podkówki.Po upieczeniu studzimy je, a następnie delektujemy się słodkością, delikatnością i chrupkością naszych podkówek.Smacznego! :-)
W prawym dolnym rogu blaszki już jednego brakuje, bo nie umiałam się oprzeć żeby nie spróbować ;-)
Po wystudzeniu podkówki prezentowały się tak.
A to moje dzisiejsze śniadanko :-)P.S. W ten sam sposób możemy przygotować podkówki z innym nadzieniem. Może to być marmolada, czekolada, cukier z inną przyprawą - na przykład z mielonym imbirem czy anyżem. Ciasto francuskie jest wdzięcznym produktem, którego nie można zepsuć - no chyba, że nam się spali w piekarniku ;-)