Wykonanie
Dziś zaprezentuję Wam babkę, do przygotowania której potrzebujemy niewiele czasu i swojej energii, a w efekcie otrzymamy pyszną, pachnącą
kakao babkę, którą możemy podać na co dzień, jak i od święta. Babka jest na prawdę pyszna i bardzo szybko znika - możecie być tego pewni! :-)Potrzebujemy - składniki na standardową formę z kominem:1 i 1/2 szklanki
mąki pszennej1 szklanka
cukru150 g
miękkiej margaryny1 łyżeczka
proszku do pieczenia2 łyżki
kakaotłuszcz i mąka/bułka
tartacukier puder lub
lukierKrok po kroku:Oddzielamy
żółtka od
białek.
Żółtka miksujemy z 1/2 szklanki
cukru, następnie dodajemy
miękką margarynę i wszystko dokładnie ucieramy.Dodajemy do masy przesianą wraz z
proszkiem do pieczenia mąkę.Ubijamy
białka z resztą
cukru (1/2 szklanki) i delikatnie mieszamy z masą.2/3 ciasta wykładamy do formy wysmarowanej tłuszczem i obsypanej
mąką lub
bułką tartą, resztę łączymy z
kakao i wykładamy na górę. Ciasto będzie dosyć gęste, nie należy się jednak tym przejmować. Aby było nam łatwiej rozsmarować ciasto w formie możemy posłużyć się łyżką zamoczoną w ciepłej wodzie.Rozgrzewamy piekarnik do 170°C i pieczemy babkę przez 40 minut. Po upływie tego czasu najlepiej jest sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest już upieczone. Jeśli patyczek jest jeszcze mokry, dodajmy do czasu pieczenia dodatkowe 3-5 minut.Wystudzone ciasto posypujemy
cukrem pudrem lub oblewamy lukrem.Smacznego! :-)
