ßßß Cookit - przepis na Testowanie przez gotowanie!

Testowanie przez gotowanie!

nazwa

Wykonanie

Przedwczoraj Niebieskooki zwrócił mi uwagę, że zachowuję się nieetycznie. Zamieszkała z Nami Lady D. - dieta,a ja opowiadałam o różnych pysznościach, które siedzą mi w głowie,a których obecnie nie mogę w domu zaserwować. Solidaryzując się niejako z kulinarnie "poszkodowanym", który jadł na obiad szpinak, powstało to danie. Pomimo temperatury na zewnątrz +25 °C, nie potrafiłam oprzeć się pokusie i do mojej potrawy dodałam imbir. Tak też powstała "zimowa" wersja, czyli mocno rozgrzewająca :)
Potrzebujemy - wersja jednoosobowa:
połowa opakowania szpinaku - świeżego lub mrożonego (jaki masz pod ręką)
mały kawałek sera pleśniowego
2 ząbki czosnku (może być mniej lub więcej - tak jak lubisz)
centymetrowy plasterek imbiru ze skórką
100 ml jogurtu naturalnego (połowa standardowego kubeczka)
olej (u mnie rzepakowy marki Tesco)
sól, pieprz
Krok po kroku:
1. Świeży szpinak dokładnie myjemy i odsączamy nadmiar wody i wrzucamy do garnka z olejem / mrożony szpinak możemy od razu wrzucać do garnka. Gotujemy kilka minut.
2. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i starty imbir.
3. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
4. Zabielamy szpinak jogurtem naturalnym.
5. Przekładamy na talerz lub do miseczki.
6. Posypujemy kawałkami pleśniowego sera i podajemy od razu.
7. Smacznego! :-)
Źródło:http://ugotujiprzetestuj.blogspot.com/2014/05/szpinak-z-serem-plesniowym-i-imbirem.html