ßßß Cookit - przepis na Fasolka szparagowa smażona z boczkiem, porem i nasionami słonecznika

Fasolka szparagowa smażona z boczkiem, porem i nasionami słonecznika

nazwa

Wykonanie

Zapraszamy na kolejną odsłonę, wybornej fasolki szparagowej. Tym razem podałyśmy ją z przesmażonym boczkiem, pestkami słonecznika i natką pietruszki. Jest to wspaniała alternatywa dla tradycyjnej fasolki szparagowej z bułką tartą. Polecamy :)
Potrawa wolna od glutenu
Ilość porcji:4
Czas przygotowania:
Składniki:
2 garści żółtej fasolki szparagowej
100g boczku w plastrach
1 por
2 łyżki pestek słonecznika
2 łyżki natki pietruszki
1 łyżka oleju rzepakowego
Przyprawy: świeżo mielony pieprz, świeżo mielona sól
Fasolkę myjemy pod bieżącą wodą i odcinamy końcówki. Nastawiamy osoloną wodę w garnku i doprowadzamy do wrzenia. Wrzucamy fasolkę i kiedy woda ponownie zawrze gotujemy około 10 minut. Fasolka po wyjęciu powinna być lekko twardawa. Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy pokrojony na mniejsze kawałki boczek. Następnie dodajemy pokrojonego pora ( najlepiej przekroić go wzdłuż na pół, a potem w plasterki). Po około 3-4 minutach, kiedy por się zeszkli dodajemy pestki słonecznika oraz natkę pietruszki. Doprawiamy solą oraz pieprzem i dorzucamy fasolkę szparagową. Całość smażymy kilka minut i wykładamy na talerze. Podlejemy na ciepło. Smacznego :)
Źródło:http://kolizjesmakow.blogspot.com/2015/06/fasolka-szparagowa-smazona-z-boczkiem.html