Wykonanie
Szparagi to bardzo fajne warzywa, które można przygotowywać na wiele rozmaitych sposobów. Doskonale sprawdzają się w zupie, na pizzy, w zapiekance, czy jako element sałatki. I właśnie na
sałatkę ze
szparagami, pieczonym
burakiem i
serem mozzarella zapraszamy Was dzisiaj :)

Ilość porcji:4Czas przygotowania: 10 minut + czas na pieczenia
burakówSkładniki:5
zielonych szparagów2 małe
buraki2 garści mieszaki
sałat3-4 gałązki
szczypiorkuKulka
mozzarelliSkórka otarta z ćwiartki
cytrynyŚwieżo mielony
pieprzDo polania:
olej lniany tłoczony na zimnoPrzygotowania zaczynamy od upieczenia
buraków. Można to zrobić ze sporym wyprzedzeniem np. dzień wcześniej.
Buraki należy umyć, osuszyć, zawinąć w folie aluminiową i piec w piekarniku około godziny czasu w temperaturze 180-190 stopni. Upieczone
buraki studzimy, obieramy ze skórki i kroimy na kawałki.
Szparagi myjemy, odłamujemy końcówki i kroimy na około 2cm kawałki. Nastawiamy osoloną
wodę z dodatkiem szczypty
cukru. Czekamy, aż zacznie wrzeć. Wrzucamy
szparagi i gotujemy około 2-3 minut, tak by były al dente. Na duży talerz wykładamy
sałaty, układamy
buraki i
szparagi, oprószamy
pieprzem. Układamy pokrojoną
mozzarellę, ścieramy odrobinę
skórki z cytryny, rozrzucamy posiekany
szczypiorek i skrapiamy
olejem. Jeśli ktoś woli wymieszane składniki, jak najbardziej przed podaniem/zjedzeniem można wszystko pomieszać. Smacznego :)

