ßßß Cookit - przepis na Kanapka z jajkiem na miękko

Kanapka z jajkiem na miękko

nazwa

Wykonanie

Piękna kanapka, prawda? Za każdym razem, gdy ją przyrządzam na śniadanie, to żal mi ją jeść. Siedzę i patrzę na nią, aż wreszcie nie wytrzymuje i zaczynam pałaszować. A jak już zacznę, to nie kończę do ostatniego okruszka. Przygotowanie takiego cuda jest, wbrew pozorom, bardzo proste. Nie trzeba wcale umieć przyrządzać jajek w koszulkach, o których krążą co najmniej legendy. Wystarczy zwykłe jajko na miękko. Szczerze zachęcam do przygotowania takiego cuda, bo jest przepyszne!
Potrawa wolna od glutenu.
Ilość porcji: 1
Czas przygotowania: 7 minut
Składniki:
1 ciemna bułka*
1 jajko
¼ dojrzałego awokado
Świeżo mielony pieprz, świeżo mielona sól
Rzeżucha (kiełki, szczypiorek, co kto lubi lub ma pod ręką)
* dla osób na diecie bezglutenowej zalecamy pieczywo bezglutenowe.
Jajko powinno być w temperaturze pokojowej.
Nastawiamy wodę i czekamy, aż zacznie wrzeć. Wkładamy jajko i gotujemy 5 minut na miękko. Bułkę przekrajamy na pół i delikatnie smarujemy awokado. Ugotowane jajko krótko schładzamy w zimnej wodzie. Delikatnie obieramy, nacinamy nożem i układamy na bułce. Posypujemy pieprzem, solą oraz zielonym dodatkiem. Smacznego.
Źródło:http://kolizjesmakow.blogspot.com/2015/04/kanapka-z-jajkiem-na-miekko.html