Wykonanie
Piękna kanapka, prawda? Za każdym razem, gdy ją przyrządzam na śniadanie, to żal mi ją jeść.
Siedzę i patrzę na nią, aż wreszcie nie wytrzymuje i zaczynam pałaszować. A jak już zacznę, to nie kończę do ostatniego okruszka. Przygotowanie takiego cuda jest, wbrew pozorom, bardzo proste. Nie trzeba wcale umieć przyrządzać
jajek w koszulkach, o których krążą co najmniej legendy. Wystarczy zwykłe
jajko na miękko. Szczerze zachęcam do przygotowania takiego cuda, bo jest przepyszne!

Potrawa wolna od glutenu.Ilość porcji: 1Czas przygotowania: 7 minutSkładniki:1 ciemna
bułka*1
jajko¼ dojrzałego
awokadoŚwieżo mielony
pieprz, świeżo mielona
sólRzeżucha (
kiełki,
szczypiorek, co kto lubi lub ma pod ręką)* dla osób na diecie bezglutenowej zalecamy
pieczywo bezglutenowe.
Jajko powinno być w temperaturze pokojowej.Nastawiamy
wodę i czekamy, aż zacznie wrzeć. Wkładamy
jajko i gotujemy 5 minut na miękko.
Bułkę przekrajamy na pół i delikatnie smarujemy
awokado. Ugotowane
jajko krótko schładzamy w zimnej wodzie. Delikatnie obieramy, nacinamy nożem i układamy na
bułce. Posypujemy
pieprzem,
solą oraz zielonym dodatkiem. Smacznego.



