Wykonanie
Klasyczne, angielskie ciasto Battenberg kusiło nas już od dawana. Zachwycało swoją biało-różową szachownicą oraz śliczną otuliną z marcepanu. Długo nie mogłyśmy się do niego zabrać i dopiero niedawno nabyta gazeta zainspirowała nas do jego zrobienia. Okazało się, że wcale nie jest takie trudne w wykonaniu, a jego wygląd rekompensuje poświęcony czas. Smak jest również niczego sobie, choć z góry uprzedzamy, że jest to ciężkie ciasto (przez marcepan) więc wystarczy jeden kawałek by zaspokoić
słodyczowy apetyt :)


Potrawa przygotowana z tego przepisu zawiera gluten.Czas przygotowania: 15 minut + 30 minut pieczenia i czas na stygnięcia ciastaIlość porcji: ok.8Składniki:Na
biszkopty:

175g miękkiego
masła175g
cukru trzcinowego140g
mąki pszennej50g
migdałów w proszku3
jajka½ łyżeczki
proszku do pieczenia½ łyżeczki ekstraktu
migdałowego (można zastąpić aromatem)Różowy barwnik*Do dekoracji:400g marcepanu ( oryginalnie jest podane 500g, my użyłyśmy dwa opakowania po 200 i ze spokojem starczyło)Ok.100g
dżemu lub
konfitury morelowejCukier puder do obsypania*Jeśli nie posiadacie różowego barwnika, a koniecznie chcecie zrobić to ciasto można go zastąpić
kakao - wówczas wyjdzie ciasto w biało-brązową kratkę.
Kakao należy dodawać stopniowo, aż do uzyskania pożądanego koloru.Najpierw przygotowujemy formę do ciasta. Za pomocą folii aluminiowej kwadratowa foremkę* o rozmiarach 20cm x20 cm dzielimy na pół, tak by powstały dwie prostokątne formy 10cm x 20cm. Wystarczy wspomnianą wcześniej folię zagiąć w „przegródkę” i umieścić na środku, tak jak jest to pokazane na zdjęciu. Przygotowane formy wykładamy dodatkowo z każdej strony papierem do pieczenia (najpierw wykładamy podłużny pasek papieru do pieczeni o wystających brzegach, a następnie poprzeczny pasek papieru do pieczenia).*Chyba, że posiadamy gotową formę do ciasta Battenberg albo specjalny podzielnik, wówczas ich używamy do przygotowania ciasta.


Czas na ciasto. Przygotowujemy dużą miskę, która ważymy. Umieszczamy w niej wszystkie składniki
biszkoptu za wyjątkiem barwnika. Całość miksujemy robotem na gładką masę. Ważymy miskę z
ciastem, odejmujemy wagę miski, a wagę ciasta dzielimy na pół. Połowę ciasta przekładamy do drugiego naczynia. Dodajemy do niego barwnik i mieszamy do uzyskania różowego koloru. Jasne ciasto przekładamy do jednej formy, a różowe do drugiej. Wstawiamy do nagrzanego na 180 stopni piekarnika na około 25-30 minut. Pieczemy do tak zwanego „suchego patyczka”. Po tym czasie wyjmujemy i studzimy ciasto.

Następnie ścinamy lekko wierzch ciasta, aby miało równą powierzchnię. Powstałe
biszkopty przecinamy wzdłuż, aby z prostokątów 10cm x 20cm, powstały dwa o szerokości 5cm. Można pomóc sobie linijką albo miarką.
Dżem morelowy podgrzewamy lekko w garnku, jeśli mamy w nim kawałki
owoców blenderujemy na gładki mus.Na blat wysypujemy nieco
cukru pudru i rozwałkuj na nim ¼ marcepanu. Powstały prostokąt przekładamy na talerz, na którym chcemy podawać ciasto. Prostokąt nie musi być równy. Smarujemy go ciepłym
dżemem i układamy na nim jeden prostokąt biały i jeden różowy smarując z każdej strony
dżemem. Na nich układamy pozostałe dwa kawałki, tak by utworzyły szachownice. Je również smarujemy
dżemem z każdej strony. Blat ponownie obsypujemy
cukrem pudrem i rozwałkowujemy pozostały marcepan. Delikatnie przenosimy go na
biszkopty i dociskamy brzegi. Wygładzamy ciasto, tak by otulało cały
biszkopt. Nadmiar marcepanu obcinamy, tak by z każdej strony zostało około 1 cm. Karbujemy brzegi używając widelca lub palców. Jeśli został nadmiar marcepanu można z niego wykonać ozdobne listki. Smacznego.Przepis pochodzi z pierwszego numeru GoodFood Polska.



