ßßß Cookit - przepis na Angielskie ciasto w biało-różową kratkę czyli Battenberg

Angielskie ciasto w biało-różową kratkę czyli Battenberg

nazwa

Wykonanie

Klasyczne, angielskie ciasto Battenberg kusiło nas już od dawana. Zachwycało swoją biało-różową szachownicą oraz śliczną otuliną z marcepanu. Długo nie mogłyśmy się do niego zabrać i dopiero niedawno nabyta gazeta zainspirowała nas do jego zrobienia. Okazało się, że wcale nie jest takie trudne w wykonaniu, a jego wygląd rekompensuje poświęcony czas. Smak jest również niczego sobie, choć z góry uprzedzamy, że jest to ciężkie ciasto (przez marcepan) więc wystarczy jeden kawałek by zaspokoić słodyczowy apetyt :)
Potrawa przygotowana z tego przepisu zawiera gluten.
Czas przygotowania: 15 minut + 30 minut pieczenia i czas na stygnięcia ciasta
Ilość porcji: ok.8
Składniki:
Na biszkopty:
175g miękkiego masła
175g cukru trzcinowego
140g mąki pszennej
50g migdałów w proszku
3 jajka
½ łyżeczki proszku do pieczenia
½ łyżeczki ekstraktu migdałowego (można zastąpić aromatem)
Różowy barwnik*
Do dekoracji:
400g marcepanu ( oryginalnie jest podane 500g, my użyłyśmy dwa opakowania po 200 i ze spokojem starczyło)
Ok.100g dżemu lub konfitury morelowej
Cukier puder do obsypania
*Jeśli nie posiadacie różowego barwnika, a koniecznie chcecie zrobić to ciasto można go zastąpić kakao - wówczas wyjdzie ciasto w biało-brązową kratkę. Kakao należy dodawać stopniowo, aż do uzyskania pożądanego koloru.
Najpierw przygotowujemy formę do ciasta. Za pomocą folii aluminiowej kwadratowa foremkę* o rozmiarach 20cm x20 cm dzielimy na pół, tak by powstały dwie prostokątne formy 10cm x 20cm. Wystarczy wspomnianą wcześniej folię zagiąć w „przegródkę” i umieścić na środku, tak jak jest to pokazane na zdjęciu. Przygotowane formy wykładamy dodatkowo z każdej strony papierem do pieczenia (najpierw wykładamy podłużny pasek papieru do pieczeni o wystających brzegach, a następnie poprzeczny pasek papieru do pieczenia).
*Chyba, że posiadamy gotową formę do ciasta Battenberg albo specjalny podzielnik, wówczas ich używamy do przygotowania ciasta.
Czas na ciasto. Przygotowujemy dużą miskę, która ważymy. Umieszczamy w niej wszystkie składniki biszkoptu za wyjątkiem barwnika. Całość miksujemy robotem na gładką masę. Ważymy miskę z ciastem, odejmujemy wagę miski, a wagę ciasta dzielimy na pół. Połowę ciasta przekładamy do drugiego naczynia. Dodajemy do niego barwnik i mieszamy do uzyskania różowego koloru. Jasne ciasto przekładamy do jednej formy, a różowe do drugiej. Wstawiamy do nagrzanego na 180 stopni piekarnika na około 25-30 minut. Pieczemy do tak zwanego „suchego patyczka”. Po tym czasie wyjmujemy i studzimy ciasto.
Następnie ścinamy lekko wierzch ciasta, aby miało równą powierzchnię. Powstałe biszkopty przecinamy wzdłuż, aby z prostokątów 10cm x 20cm, powstały dwa o szerokości 5cm. Można pomóc sobie linijką albo miarką. Dżem morelowy podgrzewamy lekko w garnku, jeśli mamy w nim kawałki owoców blenderujemy na gładki mus.
Na blat wysypujemy nieco cukru pudru i rozwałkuj na nim ¼ marcepanu. Powstały prostokąt przekładamy na talerz, na którym chcemy podawać ciasto. Prostokąt nie musi być równy. Smarujemy go ciepłym dżemem i układamy na nim jeden prostokąt biały i jeden różowy smarując z każdej strony dżemem. Na nich układamy pozostałe dwa kawałki, tak by utworzyły szachownice. Je również smarujemy dżemem z każdej strony. Blat ponownie obsypujemy cukrem pudrem i rozwałkowujemy pozostały marcepan. Delikatnie przenosimy go na biszkopty i dociskamy brzegi. Wygładzamy ciasto, tak by otulało cały biszkopt. Nadmiar marcepanu obcinamy, tak by z każdej strony zostało około 1 cm. Karbujemy brzegi używając widelca lub palców. Jeśli został nadmiar marcepanu można z niego wykonać ozdobne listki. Smacznego.
Przepis pochodzi z pierwszego numeru GoodFood Polska.
Źródło:http://kolizjesmakow.blogspot.com/2015/02/angielskie-ciasto-w-biao-rozowa-kratke.html