ßßß Cookit - przepis na Brownie KitKat na Halloween

Brownie KitKat na Halloween

nazwa

Wykonanie

Ostatnie przepis na Halloween jaki Wam prezentujemy w tym roku to pyszne, klasyczne brownie z miłą niespodzianką w środku. Z wierzchu ozdobiony pomarańczową polewą czekoladową z oczami i ustami z ciemnej czekolady. Całość imituje dynie i świetnie się nadaje na Halloweenowe przyjęcie.
Wersja dla dzieci z dodatkiem uroczych oczek :)
Składniki:
Ciasto:
180g gorzkiej czekolady (2 tabliczki)
160g masła
4 jajka
1 i ¼ szklanki cukru
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
1 łyżeczka aromatu migdałowego
1 ½ szklanki mąki
Szczypta soli
4 opakowania KitKatów (my miałyśmy lekkie braki w ilości więc dałyśmy 3 opakowania KitKatów i jedno WW)
Polewa:
90g białej czekolady (1 tabliczka)
5 łyżek mleka (może być też śmietana kremówka)
1 łyżka masła
Pomarańczowy barwnik
3 kostki ciemnej czekolady
Masło wraz z gorzką czekoladą roztapiamy w garnuszku na małym ogniu. Odstawiamy na chwilę na bok. Kawę rozpuszczalną zaparzam w 1/3 szklanki i odstawiam do ostygnięcia. Do miski wbijamy jajka, dodajemy aromat oraz kawę i miksujemy. Dodajemy mąkę oraz sól, a na końcu roztopioną czekoladę z masłem. Wszystko razem mieszamy przy pomocy miksera. Dno małej tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy 1/3 masy, tak by całe dno było pokryte. Układamy KitKaty i wylewamy pozostałą masę. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni na około 30 minut (u nas było 35 minut). Nie pieczemy do suchego patyczka bo brownie jest mokre w środku. Patyczek ma być więc mokry, ale bez ciasta. Wyciągamy i odstawiamy do ostygnięcia. W kąpieli wodnej rozpuszczamy elementy polewy. Wylewy delikatnie na ciasto i odstawiamy na kilka godzin do ostygnięcia. Ciemną czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i rozsmarowujemy na folii spożywczej. Wstawiamy do lodówki do zastygnięcia. Po około 2 godzinach wycinamy oczy i usta. Nakładamy na ciasto i dociskamy. Smacznego.
Źródło:http://kolizjesmakow.blogspot.com/2014/10/brownie-kitkat-na-halloween.html