Wykonanie
Ostatnie przepis na Halloween jaki Wam prezentujemy w tym roku to pyszne, klasyczne brownie z miłą niespodzianką w środku. Z wierzchu ozdobiony
pomarańczową polewą czekoladową z oczami i ustami z ciemnej
czekolady. Całość imituje
dynie i świetnie się nadaje na Halloweenowe przyjęcie.Wersja dla dzieci z dodatkiem uroczych oczek :)

Składniki:Ciasto:180g
gorzkiej czekolady (2 tabliczki)

160g
masła4
jajka1 i ¼ szklanki
cukru2 łyżeczki
kawy rozpuszczalnej1 łyżeczka
aromatu migdałowego1 ½ szklanki
mąkiSzczypta
soli4 opakowania KitKatów (my miałyśmy lekkie
braki w ilości więc dałyśmy 3 opakowania KitKatów i jedno WW)Polewa:90g
białej czekolady (1 tabliczka)5 łyżek
mleka (może być też
śmietana kremówka)1 łyżka
masłaPomarańczowy barwnik3 kostki ciemnej
czekoladyMasło wraz z
gorzką czekoladą roztapiamy w garnuszku na małym ogniu. Odstawiamy na chwilę na bok.
Kawę rozpuszczalną zaparzam w 1/3 szklanki i odstawiam do ostygnięcia. Do miski wbijamy
jajka, dodajemy aromat oraz
kawę i miksujemy. Dodajemy
mąkę oraz
sól, a na końcu roztopioną
czekoladę z
masłem. Wszystko razem mieszamy przy pomocy miksera. Dno małej tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy 1/3 masy, tak by całe dno było pokryte. Układamy KitKaty i wylewamy pozostałą masę. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni na około 30 minut (u nas było 35 minut). Nie pieczemy do suchego patyczka bo brownie jest mokre w środku. Patyczek ma być więc mokry, ale bez ciasta. Wyciągamy i odstawiamy do ostygnięcia. W kąpieli
wodnej rozpuszczamy elementy polewy. Wylewy delikatnie na ciasto i odstawiamy na kilka godzin do ostygnięcia. Ciemną
czekoladę rozpuszczamy w kąpieli
wodnej i rozsmarowujemy na folii spożywczej. Wstawiamy do lodówki do zastygnięcia. Po około 2 godzinach wycinamy oczy i usta. Nakładamy na ciasto i dociskamy. Smacznego.





