Wykonanie
Wprawdzie przepis na
kawowe brownie był już ostatnio na blogu, ale dzisiaj prezentujemy Wam to cudowne ciasto w nowej odsłonie. Specjalnie z okazji Halloween przygotowałyśmy cisto ozdobione śliczną pajęczynką z wierzchu. Idealne na „straszne” przyjęcia :)

Składniki:Ciasto:180g
gorzkiej czekolady (2 tabliczki)160g
masła4
jajka1 i ¼ szklanki
cukru2 łyżeczki
kawy rozpuszczalnej1 łyżeczka
aromatu migdałowego (można pominąć)1 ½ szklanki
mąkiSzczypta
soliCiemna polewa:90g
gorzkiej czekolady (1 tabliczka)8-9 łyżek
mleka (może być też
śmietana kremówka)1 łyżka
masłaJasna polewa:90g
białej czekolady1 łyżka
masłaMasło wraz z
gorzką czekoladą roztapiamy w garnuszku na małym ogniu. Następnie odstawiamy by nieco ostygło.
Kawę rozpuszczalną zaparzam w 1/3 szklanki i również odstawiam do ostygnięcia. Do miski wbijamy
jajka, dodajemy
cukier, aromat oraz
kawę i miksujemy. Następnie dodajemy
mąkę oraz
sól, a na końcu roztopioną
czekoladę z
masłem. Wszystko razem mieszamy przy pomocy miksera. Dno małej tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy masę i wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni na około 30 minut. Nie pieczemy do suchego patyczka bo ciasto typu brownie jest mokre w środku. Patyczek ma być więc wilgotny, ale bez kawałków ciasta. Wyciągamy i odstawiamy do ostygnięcia. W kąpieli
wodnej rozpuszczamy elementy ciemnej polewy. Wylewy delikatnie na ciasto i odstawiamy na godzinkę do ostygnięcia. Rozpuszczamy elementy jasnej polewy w kąpieli
wodnej. Nakładamy do szprycy końcówkę okrągłą. Nakładamy masę wąskim strumieniem od środka do brzegów. Następnie wykałaczką robimy paski poprzeczne od środka do brzegów. Gotowe. Smacznego :)









