ßßß Cookit - przepis na Kawowe brownie z pajęczyną na Halloween

Kawowe brownie z pajęczyną na Halloween

nazwa

Wykonanie

Wprawdzie przepis na kawowe brownie był już ostatnio na blogu, ale dzisiaj prezentujemy Wam to cudowne ciasto w nowej odsłonie. Specjalnie z okazji Halloween przygotowałyśmy cisto ozdobione śliczną pajęczynką z wierzchu. Idealne na „straszne” przyjęcia :)
Składniki:
Ciasto:
180g gorzkiej czekolady (2 tabliczki)
160g masła
4 jajka
1 i ¼ szklanki cukru
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
1 łyżeczka aromatu migdałowego (można pominąć)
1 ½ szklanki mąki
Szczypta soli
Ciemna polewa:
90g gorzkiej czekolady (1 tabliczka)
8-9 łyżek mleka (może być też śmietana kremówka)
1 łyżka masła
Jasna polewa:
90g białej czekolady
1 łyżka masła
Masło wraz z gorzką czekoladą roztapiamy w garnuszku na małym ogniu. Następnie odstawiamy by nieco ostygło. Kawę rozpuszczalną zaparzam w 1/3 szklanki i również odstawiam do ostygnięcia. Do miski wbijamy jajka, dodajemy cukier, aromat oraz kawę i miksujemy. Następnie dodajemy mąkę oraz sól, a na końcu roztopioną czekoladę z masłem. Wszystko razem mieszamy przy pomocy miksera. Dno małej tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy masę i wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni na około 30 minut. Nie pieczemy do suchego patyczka bo ciasto typu brownie jest mokre w środku. Patyczek ma być więc wilgotny, ale bez kawałków ciasta. Wyciągamy i odstawiamy do ostygnięcia. W kąpieli wodnej rozpuszczamy elementy ciemnej polewy. Wylewy delikatnie na ciasto i odstawiamy na godzinkę do ostygnięcia. Rozpuszczamy elementy jasnej polewy w kąpieli wodnej. Nakładamy do szprycy końcówkę okrągłą. Nakładamy masę wąskim strumieniem od środka do brzegów. Następnie wykałaczką robimy paski poprzeczne od środka do brzegów. Gotowe. Smacznego :)
Źródło:http://kolizjesmakow.blogspot.com/2014/10/kawowe-brownie-z-pajeczyna-na-halloween.html