ßßß Cookit - przepis na Kawowe brownie

Kawowe brownie

nazwa

Wykonanie

W piątkowy poranek naszła mnie genialna myśl: zrobię ciasto, a co tam :) Jak dobrze wiecie uwielbiam czekoladę i wszelakie czekoladowe desery. Tym razem również ona była głównym elementem mojego pieczonego eksperymentu. Z założenia miało powstać brownie kawowe, wyszło migdałowe, ale i tak było przepyszne :)
Składniki:
Ciasto:
180g gorzkiej czekolady (2 tabliczki)
160g masła
4 jajka
1 i ¼ szklanki cukru
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
1 łyżeczka aromatu migdałowego
1 ½ szklanki mąki
Szczypta soli
Polewa:
90g gorzkiej czekolady (1 tabliczka)
8-9 łyżek mleka (może być też śmietana kremówka)
1 łyżka masła
Masło wraz z gorzką czekoladą roztapiamy w garnuszku na małym ogniu. Następnie odstawiamy by nieco ostygło. Kawę rozpuszczalną zaparzam w 1/3 szklanki i odstawiam by nieco ostygła. Do miski wbijamy jajka, dodajemy aromat, cukier oraz kawę i miksujemy. Dodajemy mąkę oraz sól, a na końcu roztopioną czekoladę z masłem. Wszystko razem miksujemy. Dno małej tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy masę i wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni na około 30 minut. Nie pieczemy do suchego patyczka bo brownie jest mokre w środku. Patyczek ma być więc mokry, ale bez ciasta. Wyciągamy i odstawiamy do ostygnięcia. W kąpieli wodnej rozpuszczamy elementy polewy. Wylewy delikatnie na ciasto i odstawiamy na kilka godzin do ostygnięcia. Smacznego.
Źródło:http://kolizjesmakow.blogspot.com/2014/10/kawowe-brownie.html