Wykonanie
Często nie mam czasu na przygotowywanie skomplikowanych i złożonych dań obiadowych. Obejmuje to zarówno szykowanie, jak i późniejsze mycie garnków, patelni etc. Stąd pomysł na prostą zapiekankę ziemniaczaną z
kiełbasą. Przygotowuje się ją szybko, brudnych naczyń mało, a większość pracy odwala piekarnik. Smak za to powala zwłaszcza fanów bulw :)

Ilość porcji: 4Czas przygotowania: 15 minut + 30 minut pieczeniaSkładniki:Ok.6 dużych
ziemniaków2
kiełbasy np.
PodwawelskieCebula330g
śmietany 18% (może być mniejsza ilość, ale akurat taką wielkość opakowania kupujemy:))Kilka łyżek
wodyŁyżka
olejuPęczek
natki pietruszkiSól,
pieprzNa patelni rozgrzewamy
olej.
Kiełbasę kroimy na półplasterki.
Cebule obieramy i siekamy w kostkę (nie musi być pokrojona zbyt drobno). Na dobrze rozgrzanej patelni smażymy
kiełbasę wraz z
cebulką.
Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce w plasterki średniej grubości.
Śmietanę mieszamy z
wodą oraz doprawiamy
solą i obficie świeżo mielonym
pieprzem.
Natkę pietruszki siekamy i ¾ dorzucamy do
śmietany. W formie do zapiekanek układamy plasterki
ziemniaków (na dno możemy dać te najmniejsze plasterki lub nieudane, natomiast na sam wierzch pozostawiamy duże ładne plasterki). Na
ziemniaki układamy ½
kiełbasy z
cebulą. Polewamy częścią mieszanki śmietanowej. Układamy ponownie
ziemniaki, pozostałą część
kiełbasy z
cebulką, polewamy pozostałą
śmietaną. Na wierzch układamy
ziemniaki.* Zapiekamy około 30 minut w temp 200 stopni. Zapiekanka jest gotowa kiedy
ziemniaki z wierzchu będą miękkie i ładnie przyrumienione. Podajemy posypaną pozostałą
natką pietruszki. Smacznego.*Jeśli mamy mniejszą formę lub pozostały nam składniki możemy ułożyć więcej warstw zapiekanki.

