Wykonanie
Po pesto
bazyliowym nadszedł czas na pesto
szpinakowe. Wykonanie bardzo podobne: wystarczy zblenderować
czosnek, prażone
orzechy włoskie,
oliwę, odrobinę
żółtego sera no i
szpinak. Danie szybkie w wykonaniu, banalnie proste i niezwykle smaczne :)
Ilość porcji: 4Czas przygotowania: 10 minut
Składniki:Ok. 150 – 200g świeżych liści
szpinaku*2 garści obranych
orzechów włoskich3 ząbki
czosnkuOk. 100 ml
oliwyOk. 50g
twardego sera żółtego
Sól, świeżo mielony
pieprzMakaron spaghetti porcja dla czterech osóbNastawiamy
wodę na
makaron i gotujemy al dente według instrukcji na opakowaniu. Na patelni prażymy
orzechy włoskie.
Czosnek obieramy i umieszczamy w wysokim naczyniu. Dorzucamy
orzechy i blenderujemy.
Szpinak dokładnie myjemy, osuszamy i siekamy na mniejsza części. Wrzucamy do pojemnika, ponownie blenderujemy dolewając wąskim strumyczkiem
oliwę. Doprawiamy
solą oraz
pieprzem (w sporych ilościach).
Ser ścieramy na tarce o małych oczkach. Dorzucamy odrobinę do pesto. Ugotowany
makaron odsączamy nie przelewając zimną
wodą. Ponownie umieszczamy w pustym garnku. Dodajemy pesto i całość mieszamy. Wykładamy na talerze i posypujemy startym
żółtym serem. Podajemy koniecznie na ciepło. Smacznego.