ßßß Cookit - przepis na Granola tropikalna

Granola tropikalna

nazwa

Wykonanie

W ostatnim czasie bardzo rozsmakowałyśmy się w granoli. Jemy ją codziennie na drugie śniadanie :) Jednak żeby nam się zbytnio nie znudziła to za każdym razem nieco modyfikujemy jej skład. Tym razem z okazji ciepłych dni poszłyśmy w stronę klimatów tropikalnych. Do tradycyjnych otrębów dorzuciłyśmy nieco wiórków kokosowych, a suszoną żurawinę, czy morele zastąpiłyśmy kawałkami kokosa, papai i ananasa. Wyszło pysznie :)
Ilość porcji: około 10
Czas przygotowania: 10 minut + 35 minut pieczenia
Składniki:
Szklanka otrębów owsianych
Szklanka otrębów pszennych
Szklanka otrębów żytnich
Szklanka wiórków kokosowych
½ szklanki migdałów w całości
½ szklanki orzechów sojowych
½ szklanki pestek słonecznika pomieszanych z pestkami dyni
4 łyżki miodu
1 łyżka oleju
Szczypta soli
½ szklanki rodzynek
160g - 2 opakowania tropical mix w składzie:*
48g - 30% płatki kokosowe
48g - 30% suszony ananas
32g - 20% suszona papaja
32g - 20% migdały
*Zdecydowanie wolałybyśmy same skompletować skład takiego mixu ale nie mogłyśmy nigdzie znaleźć na wagę płatków kokosowych czy papai.
Wszystkie składniki oprócz rodzynek i tropical mixu mieszamy intensywnie w misce. Należy zwrócić szczególną uwagę, aby dobrze wymieszać miód ze wszystkimi składnikami. Blachę do pieczenia wykładamy papierem wysypujemy powstałą mieszankę. Wkładamy do piekarnika nagrzanego na 170 stopni na 35 minut często mieszając. Po upieczeniu i przestudzeniu mieszanki dorzucamy rodzynki i mieszankę tropikalną. Granola jest gotowa. Smacznego.
Źródło:http://kolizjesmakow.blogspot.com/2014/06/granola-tropikalna.html