Wykonanie
W ostatnim czasie bardzo rozsmakowałyśmy się w granoli. Jemy ją codziennie na drugie śniadanie :) Jednak żeby nam się zbytnio nie znudziła to za każdym razem nieco modyfikujemy jej skład. Tym razem z okazji ciepłych dni poszłyśmy w stronę klimatów tropikalnych. Do tradycyjnych
otrębów dorzuciłyśmy nieco
wiórków kokosowych, a
suszoną żurawinę, czy
morele zastąpiłyśmy kawałkami
kokosa, papai i
ananasa. Wyszło pysznie :)

Ilość porcji: około 10Czas przygotowania: 10 minut + 35 minut pieczeniaSkładniki:Szklanka
otrębów owsianych

Szklanka
otrębów pszennychSzklanka
otrębów żytnichSzklanka
wiórków kokosowych½ szklanki
migdałów w całości½ szklanki
orzechów sojowych½ szklanki pestek
słonecznika pomieszanych z
pestkami dyni4 łyżki
miodu1 łyżka
olejuSzczypta
soli½ szklanki
rodzynek
160g - 2 opakowania tropical mix w składzie:*48g - 30%
płatki kokosowe48g - 30% suszony
ananas32g - 20% suszona
papaja32g - 20%
migdały*Zdecydowanie wolałybyśmy same skompletować skład takiego mixu ale nie mogłyśmy nigdzie znaleźć na wagę
płatków kokosowych czy papai.Wszystkie składniki oprócz
rodzynek i tropical mixu mieszamy intensywnie w misce. Należy zwrócić szczególną uwagę, aby dobrze wymieszać
miód ze wszystkimi składnikami. Blachę do pieczenia wykładamy papierem wysypujemy powstałą mieszankę. Wkładamy do piekarnika nagrzanego na 170 stopni na 35 minut często mieszając. Po upieczeniu i przestudzeniu mieszanki dorzucamy
rodzynki i mieszankę tropikalną. Granola jest gotowa. Smacznego.
